sve češći napadi

Gršić: Hrvatska ne pregovara s hakerima, ne želimo podržati takav kriminal

24.07.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić, rekao je u emisiji "Studio 4" HTV-a kako Republika Hrvatska ne pregovara s hakerskim skupinama oko otkupnine jer bi to predstavljalo podržavanje kriminala

Državni tajnik Bernard Gršić, kazao je da su se osim napada na KBC Zagreb i Zračnu luku Split, u Hrvatskoj ove godine dogodila 23 značajnija napada.

'Ne samo dva napada, prema podacima SOA-e, u ovoj godini bila su 23 značajnija napada, a prošle godine 31. Možemo zaključiti da se ti napadi intenziviraju. To je nešto na što trebamo puno više biti fokusirani. Što smo više digitalni - to smo više pod rizikom od ovakve prijetnje', rekao je na HTV-u.

Ustvrdio je kako postoji i 'niz napada koji nisu navedeni te su uspješno obranjeni'.

'Ako se mjerimo s velikim zemljama, sigurno da nismo u fokusu napadača. Moramo biti svjesni da je to naša svakodnevica. Ne trebamo se brinuti hoće li nas netko napasti, jer vjerojatno hoće. No, moramo biti spremni na takve situacije. Nama je zadaća da na razini države podignemo svijest svim građanima o kibernetičkoj sigurnosti', kazao je.

Komentirajući napad na Zračnu luku Split, poručio je kako država neće pristajati na plaćanje otkupnine skupinama koje ukradu podatke.

'To je jedan od modusa funkcioniranja hakerskih grupa koje pokušavaju doći do novca. Zaključaju podatke, traže otkupninu, a nakon toga hoće li otključati ili ne, ne znamo jer RH ne sudjeluje u takvim pregovorima. To je oblik kriminala koji ne želimo podržavati', rekao je Gršić.

  • +21
Splitska zračna luka paralizirana zbog pada informatičkog sustava Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

Odgovarajući na pitanje jesu li napadi u Hrvatskoj nekada sponzorirani od strane drugih država, nije htio ulaziti u detalje. 

'Ne bih ulazio u te informacije. Njih će SOA dostaviti u trenutku kada procijene da je to bitno. Nije trenutak da o tome govorim', nastavio je.

'Napadi obično dolaze iz trećih zemalja, izvan EU', dodao je, ne otkrivajući na koje zemlje misli.