'HRVATI NISU ŠTEDJELI U DIJAMANTIMA'

HNS još nije pristao na Linićev porez na nekretnine

30.01.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić (SDP) najavio je da će, u cilju smanjenja deficita, 2016. uvesti tri nova poreza: na kamatu od štednje, na kapitalnu dobit i na nekretnine. Ovaj posljednji porez na nekretnine Linić ima na umu više od godine dana, ali ga nije mogao uvesti zbog protivljenja koalicijskog partnera HNS-a. Izgleda da potporu za to nema ni danas

Porez na nekretnine 2016., prema procjeni ministra Linića, trebao bi proračunu donijeti milijardu i pol kuna koje će biti preusmjerene za županijske bolnice. On taj porez najavljuje već više od godine dana, no HNS je stavio veto na njega sve dok se ne vidi rast BDP-a.

Prema Linićevoj ideji, komunalna naknada bi se pretvorila u porez na nekretninu što građanima ne bi predstavljao veći trošak. No vlasnici treće nekretnine koja se ne koristi plaćali bi znatno veću stopu poreza. Koja bi to stopa bila, Linić danas nije želio govoriti.

Upitan nisu li novi porezi podvaljivanje sljedećoj vladi koja će 2016. preuzeti Banske dvore, Linić kaže: 'Ne mislim da je to podvala... Kad promatramo nove nalaze Europske komisije, želim jasno reći da je Hrvatska s poreznim opterećenjima u donjem dijelu u Uniji. Ne u sredini, nego u donjem dijelu! Dakle, mi gospodarstvo novim porezima ne činimo nekonkurentnim.'

Budući da Vlada i dalje ne uvodi porez na dobit - u slučaju da je poduzetnici reinvestiraju - Linić je uvjeren da Vlada daje dovoljan poticaj privatnom sektoru. 'Porez na nekretnine uobičajen je u EU-u... Ta porezna proširenja idu prema bogatijem dijelu građana i prema onome što dosad nismo zahvatili.'

Upitan jesu li se koalicijski partneri s time složili, Linić je odgovorio kako je to dogovoreno jučer na užem kabinetu Vlade.
No čini se da koalicijski partner HNS još uvijek nije dao zeleno svjetlo.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (HNS) danas je potvrdila da se HNS po tom pitanju još nije odobrovoljio. Kaže da je najprije potrebna izrada kvalitetne analize, snimanje stanja i procjena, kako bi se tek nakon toga donijela najbolja moguća odluka.

'HNS je apsolutno rekao da nema uvođenja novog poreza i novog poreznog opterećenja i takav stav je i nadalje'
, kaže Mrak Taritaš.

'Da bismo uopće mogli uvesti porez na nekretnine, moramo se dobro pripremiti. Je li to 2016. ili 2017. - to ćemo vidjeti. Ali idemo se pripremiti i vidjeti što to znači', rekla je.

Upozorila je da je Slovenija deset godina uvodila porez na nekretnine te da je na kraju, kad ga je donijela, imala dva milijuna žalbi.

Istaknula je i da ministarstvo kojem je na čelu priprema uredbu o procjeni vrijednosti nekretnina. 'Hrvati nisu štedjeli u novcu i dijamantima, već u nekretninama', istaknula je ministrica i dodala kako smatra da je cijeli nekretninski biznis 'pao čim su najavljeni porezi'.