ANALIZA FRANCE PRESSEA

Hrvatska je zaglavila u beskrajnoj recesiji

30.06.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Agence France Presse objavila je veliku analizu u povodu jednogodišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u kojoj je zaključeno da najnovija članica 'nije ubrala plodove ulaska' te se ističe da je u gospodarskom pogledu gora još jedino Grčka

U Hrvatskoj su se nadali da bi ulazak u Europsku uniju mogao oporaviti narušenu ekonomiju, no kako se približava godišnjica ulaska, 'jasno je da se očekivani rast uopće nije pojavio', konstatira na početku svoje analize stanja u Hrvatskoj Agence France Presse (AFP). 'Hrvatska je jedna od najslabijih ekonomija EU, zaglavljena u čini se beskrajnu recesiju koja je nezaposlenost podigla na 20 posto, a i polovica mladih je nezaposlena', piše AFP te podsjeća da je hrvatska ekonomija u padu već proteklih deset kvartala.

Iako se vlada Zorana Milanovića nadala da će ulazak u EU potaknuti strane investicije, one su u 2013. godini pale za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu, a stručnjaci upozoravaju da je to 'zbog čestih zakonodavnih promjena, visokih taksi, rigidnih radnih zakona i nesigurnosti investiranja'. Hrvatska je, nakon Grčke, najgora u EU po poslovnoj klimi, a jedan od primjera toga jest i izostanak interesa za privatizaciju Croatia Airlinesa.

Timoty Ash, glavni analitičar Standard Bank za nova tržišta, kaže da se 'Hrvatska mora mnogo potruditi da popravi kompetitivnost i poslovnu okolinu kako bi privukla strane investicije', dok hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny napominje i da su vanjski faktori utjecali na loše rezultate, s obzirom na to da je Hrvatska 'ušla u EU koja je bila na vrhuncu krize'.


Ono što spašava hrvatsku ekonomiju od kraha jest turizam, s obzirom na to da Hrvatska ima 'predivnu jadransku obalu, divne plaže, čisto more i povijesne gradove poput Dubrovnika', piše AFP te napominje da stručnjaci ističu kako to nije dovoljno za ekonomski oporavak zemlje.

Profesor sa zagrebačke politologije Berto Šalaj pak ističe da se 'vladajuća stranka ne bavi državnim problemima, nego međusobnim odnosima, što produbljuje krizu'. AFP navodi i iskustvo 38-godišnjeg poduzetnika Božidara Tončića, koji je mnogo očekivao od ulaska u EU, a sada razmišlja o odlasku iz zemlje. 'Očekivao sam manje papirologije, kraće birokratske procedure i poreznu stabilnost. Ništa od toga nije se ostvarilo', kaže Tončić.

Dodatni problem je i iseljavanje mladih i obrazovanih, s obzirom na to da je po nezaposlenosti mladih Hrvatska u EU na trećem mjestu, iza Grčke i Španjolske.