SVEČANOST U KNINU

U ekstremnim uvjetima propješačili 88 kilometara: 'Stvaramo otporne vođe'

17.07.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Jedanaesti naraštaj u Središtu za razvoj vođa “Marko Babić” završio je u srijedu obuku hodnjom od Udbine do Knina dugom 88 kilometara, priopćeno je iz Ministarstva obrane

Dvadeset i devet polaznika na svečanosti u kninskoj tvrđavi, gdje su ih dočekali brojni članovi obitelji, dobilo je diplome i značke o uspješno završenoj obuci, a najbolji polaznik i samokres s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Načelnika stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza kazao je da je to jedinstvena obuka u ekstremnim vremenskim uvjetima i jedna od najzahtjevnijih, te da su svi polaznici pokazali spremnost za sve buduće izazove.

“Hrvatska vojska je obukom u ovom Središtu pokazala kako stvara spremne, motivirane i na stres otporne vođe koji će biti okosnica suvremenih bojnih djelovanja, a ovim pristupom stavlja se uz bok modernih zapadnih vojski spremnih na odgovore nestabilnog globalnog okruženja”, rekao je general Skroza.

  • +15
Knin: Svečani prijam za vojnike 11. naraštaja Središta za razvoj vođa "Marko Babić" Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najbolji polaznik generacije, pripadnik Satnije mornaričkog desantnog pješaštva narednik Petar Buljan s 51. godinom ujedno je i najstariji polaznik obuke ikada.

“Prva četiri dana su meni bila najteža. Nakon toga, kad sam se naviknuo sve je išlo glatko”, rekao je.

Knin: Svečani prijam za vojnike 11. naraštaja Središta za razvoj vođa "Marko Babić" Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Završna hodnja kruna je šestotjedne obuke u Središtu za razvoj vođa “Marko Babić” u Udbini, tijekom koje su polaznici usavršili borbene vještine, sposobnost vođenja i psihofizičku izdržljivost u otežanim uvjetima i stresnim situacijama s ciljem da stečene kompetencije prenose i primjenjuju u svojim postrojbama.