EUROPSKI PROBLEM

IFO otkriva kada će nas sustići posljedice Brexita

08.08.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Njemački institut IFO, u Hrvatskoj najpoznatiji kao tvorac programa za oporavak ovdašnjeg gospodarstva po narudžbi HDZ-a, objavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja o očekivanim utjecajima predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije, prema kojima će Brexit kratkoročno najviše pogoditi samu Britaniju i ostale članice EU15

Najviše ekonomske štete od Brexita imat će sama Britanija, iako će i ostale države EU-a, osobito Irska, biti pogođene. Očekuje se da Brexit neće imati nikakvog znatnijeg utjecaja na Sjevernu Ameriku, Bliski istok i na članice Zajednice neovisnih država, proizlazi iz odgovora čak 762 stručnjaka iz 112 država, sudionika ankete IFO-a World Economic Survey (WES) u razdoblju od 1. do 27. srpnja.

Prema anketiranim stručnjacima, najnegativnije kratkoročne posljedice Brexit će imati na skupinu EU15 koju čine tzv. stare članice Unije (Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i UK). U srednjem roku, od tri do pet godina, očekuje se da će Brexit imati negativne posljedice na gospodarstva svih država članica EU-a.

Stručnjaci očekuju da će se članice Commonwealtha (izuzev Britanije) suočiti s ponešto negativnim učincima Brexita, kako kratkoročno, tako i srednjoročno. 

Većina razvijenih i rastućih tržišta teško da će osjetiti ikakvu razliku u neznatno negativnim kratkoročnim i srednjoročnim implikacijama Brexita, dok postoji zabrinutost oko srednjoročnih posljedica kada su u pitanju najnerazvijenije ekonomije.

Podsjetimo, dosad je bilo raznih teorija o tome kako će Brexit utjecati na Hrvatsku, od toga da će Hrvatska morati hitno uvesti euro, do toga da će Hrvatska imati manje novca na raspolaganju iz EU-a. Tehnički šef diplomacije Miro Kovač (HDZ) ustvrdio je, pak, da Brexit neće imati neke ozbiljnije posljedice po Hrvatsku.