nove procjene

Institut za strateške studije: Rusija je izgubila pola svojih tenkova, no mogli bi se okrenuti jednom drugom rješenju

15.02.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Rusija je izgubila otprilike polovicu svojih najboljih tenkova otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu i sada ih pokušava zamijeniti, stoji u analizi Međunarodnog instituta za strateške studije

Prema Međunarodnog instituta za strateške studije, Rusija je izgubila između 2.000 i 2.300 tenkova, dok ih je na ukrajinskoj strani uništeno 700.

Kao rezultat toga, Moskva je bila prisiljena osloniti se na starije modele iz sovjetske ere. 'Oni ne proizvode i reaktiviraju ni približno dovoljno da nadoknade te razine gubitaka', rekao je Henry Boyd, znanstveni suradnik na IISS-u.

'Njihova sadašnja oklopna flota na fronti otprilike je upola manja od one na početku rata', dodao je.

Međutim, Moskva još uvijek ima zračne snage koje su uglavnom netaknute, i koje bi mogla aktivnije koristiti u sljedećoj fazi rata, poručuju iz instituta.

Ova procjena dolazi u trenutku kada se Ukrajina priprema primiti isporuku tenkova od svojih zapadnih saveznika, uključujući američke Abramse, njemačke Leoparde i britanske Challengere, čije mogućnosti daleko nadmašuju starije ruske modele.

Ukrajinski dužnosnici kažu da će tenkovi pomoći da se preokrene situacija protiv Rusije, ali su također pozvali saveznike da pošalju borbene zrakoplove.

Bit će razočarani jer je dvodnevni sastanak ministara obrane NATO-a danas završio bez dogovora o slanju aviona u Ukrajinu.