pakao na zemlji

ISIL-ova nevjesta optužena za genocid: Silovala zatočenu tinejdžericu i znala je da je muž siluje

25.09.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Francuski ured za borbu protiv terorizma u utorak je pokrenuo svoj prvi slučaj genocida protiv jednog francuskog državljanina, odnosno državljanke, džihadistice optužene za porobljavanje i mučenje jazidske tinejdžerice.

Sonia Mejri, 35, osumnjičena je da je 'nanijela ozbiljnu duševnu bol', 'uskraćivala hranu i vodu' te fizički zlostavljala jazidsku ženu koja je oteta sa 16 godina i koju je silovao Mejrijin suprug, tadašnji vođa unutar Islamske države (ISIL) u Siriji.

Francuski antiteroristički tužitelji izjavili su za Politico da je Mejri optužena za genocid protiv jazidske vjerske skupine, kao i za: 'Zločine protiv čovječnosti, uključujući porobljavanje, zatvaranje ili bilo koji drugi oblik ozbiljnog lišavanja fizičke slobode, mučenje, progon jazidske skupine na vjerskoj i spolnoj osnovi te druge nečovječne radnje.'

Među tim neljudskim djelima, ističe se "prisilno obraćenje ili pokušaj para da to postigne", kao što je "pranje nakon silovanja" koje se pripisuje Benyoucefu nad tinejdžericom. javlja RFI.

Mejri je vodila zalogajnicu u Francuskoj prije nego što je 2014. napustila zemlju i preselila se u dio Sirije pod kontrolom tzv. kalifata Islamske države, izvještava Le Monde. Tamo se udala za Abdelnassera Benyoucefa, Francuza, alžirskog porijekla koji se smatrao ključnim članom vanjske operativne ćelije Islamske države.

Benyoucef, za kojeg se pretpostavlja da je poginuo u borbi 2016. godine, već je osuđen u odsutnosti u Francuskoj zbog naređivanja neuspjelog napada na crkvu u Villejuifu, u predgrađu Pariza, 2015. godine, izvještava Le Monde. I on je u utorak optužen za genocid.

Prema sucu, jazidska žena, danas stara 25 godina, bila je 'oteta, ponižavana i silovana od strane nekoliko džihadista tijekom šest godina', uključujući Benyoucefa, koji ju je potom prodao drugom 'mučitelju' i visokom vođi Islamske države, izvještavaju francuski mediji.

Sonia Mejri također će se pojaviti pred sudom pod optužbom za članstvo u kriminalnom terorističkom udruženju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Channel 4

Zatvorena po povratku u Francusku iz Sirije, Mejri je svjedočila na suđenjima optuženima za terorizam – dokazi za koje njezin pravni savjetnik, Nabil Boudi, tvrdi da je "uvjereni pokajnik".

Istrage protiv nje temelje se posebno na svjedočenju jezidske žene – koja sada ima 25 godina – koja je imala 16 godina kada ju je kupio Abdelnasser Benyoucef.

Prema elementima istrage, Jezidka je ispričala svakodnevni obrazac maltretiranja.

Tvrdila je da je bila zatvorena više od mjesec dana u proljeće 2015. u Siriji, te da nije smjela piti, jesti ili se tuširati bez Mejrinog dopuštenja.

Mejri se tereti da ju je dva puta silovala i da je znala da je muž siluje.Sudac tužitelj naložio je da se Mejri također sudi za pomaganje i podržavanje silovanja kao zločina protiv čovječnosti.