DRAMA U SLOVENIJI

Izbjeglice probile ogradu u Šentilju, Hrvatska osigurava smještaj za 2000 ljudi

29.10.2015 u 19:17

Bionic
Reading

U tranzitnome centru u Šentilju stanje je u četvrtak navečer bilo kaotično, javio je HRT. Izbjeglice i migranti probili su ogradu, policija ih je pokušavala zaustaviti, bilo je puno majki i djece. Slovenska ministrica vanjskih poslova nakon sjednice vlade nije isključila mogućnost dizanja ograde prema Hrvatskoj, dok je Europska komisija objavila kako su se zemlje na balkanskoj ruti dogovorile oko smještaja za ukupno 12.000 izbjeglica

Slovenska vlada na sjednici predvidjela je mogućnost zaoštravanja mjera granične kontrole zbog izbjeglica koje je spremna aktivirati ako bi se stanje s migrantskim valom pogoršalo, što sada nije slučaj, izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

O kakvim bi mjerama moglo biti riječi nije precizirala, ali je spomenula izraze kao što su 'tehničke zapreke' i 'ograda'.

Netom prije nego što je probijena ograda, policajac je ljudima koji su se nagurali na ogradu vikao 'There are babies here, stop pushing!' ('Ovdje ima beba, prestanite gurati!').

Broj migranata i izbjeglica koji su u zadnja dva tjedna ušli u Sloveniju prešao je sto tisuća, pa ih je do četvrtka u šest sati bilo evidentirano ukupno 102.752, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova. U slovenskim prihvatnim centrima ujutro je bilo 7.862 emigranata, najviše u tranzitnom centru u Šentilju, gdje ih je skoro 4.300.

Do sada je evidentiran i izlazak preko 75.000 osoba u Austriju koja ih, unatoč teškoćama u svojim sabirnim centrima uz granicu, i dalje prima.

Slovenska policija nije dala posebno objašnjenje vezano uz razliku između broja izbjeglica koji je ušao i onog koji je izišao iz Slovenije, ali tvrdi da su podaci izvedeni iz službenih evidencija ulazaka i izlazaka. No jednom kad su službeno registrirani, izbjeglice se mogu u načelu slobodno kretati. Zato se može pretpostaviti da je jedan dio njih prešao u susjedne zemlje mimo protokola, preko zelene granice ili sredstvima javnog i privatnog prijevoza.

Unatoč dogovoru o organiziranom i kontroliranom tranzitu, jučer je izbio sukob policije i izbjeglica u Dobovi. O tome svjedoči snimka objavljena na facebook-stranici volontera koji tjednima pomažu izbjeglicama. Uz snimku je objavljen i komentar - 'ovo se događa kada držite velik broj ljudi na malom, prenapučenom prostoru bez hrane, vode, čak i zahoda'.

Austrija prijeti da će postaviti ogradu na granici sa Slovenijom. Njihova ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner kaže kako to ne znači zatvaranje granice. Zapreke će biti postavljene blizu graničnih prijelaza, a cilj je, kaže, osigurati nadzor nad granicom i uredan ulazak izbjeglica. Austrijski kancelar Werner Faymann rekao je pak da se protivi postavljanju ograda na granicama, prenijeli su austrijski mediji.

Slovenski premijer Miro Cerar jučer je nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio da je spreman učiniti sve za zaštitu nacionalnih interesa te da nije isključeno ni postavljanje prepreka i ograde na zelenoj granici s Hrvatskom.

Hrvatska osigurava smještaj za 2000 izbjeglica

Četiri zemlje koje se nalaze na balkanskoj migrantskoj ruti mogu odmah omogućiti privremeni smještaj za ukupno 12.000 izbjeglica, od kojih je Hrvatska spremna osigurati 2.000, objavila je Europska komisija. Austrija će osigurati 5.000, Srbija i Slovenija po 3.000.

Grčka je izvijestila o svojim planovima za osiguranje 50.000 mjesta do kraja godine, od čega 20.000 u udomiteljskim obiteljima kroz subvencije za stanovanje u suradnju s UNHCR-om.

Dogovor je to s prve videokonferencije koju je organizirala Europska komisija da bi predstavnici zemalja s balkanske rute razmijenili informacije o migrantima. Uspostava tog mehanizma dogovorena je u nedjelju, na sastanku 11 zemalja EU-a i Balkana. Hrvatska osoba za vezu je Maja Bogdan, zamjenica premijerova vanjskopolitičkog savjetnika.