nedodirljiv?

Izgleda da se Prigožin glatko izvukao za pobunu, evo zašto je Putinu važan

28.07.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Vođa plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin u četvrtak je fotografiran na rusko-afričkom summitu u St. Petersburgu, tjednima nakon što je trebao otići u egzil zbog svoje neuspjele pobune, izvještava Newsweek.

Fotografije šefa plaćeničke skupine s afričkim čelnicima brzo su se proširile ruskim društvenim kanalima, a nekoliko vojnih blogera izrazilo je iznenađenje što je Prigožin viđen na forumu čiji je domaćin ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prigožin je, podsjetimo, 23. lipnja svojim ljudima naredio marš na Moskvu. Ustanak je okončan sljedećeg dana sporazumom prema kojem su, kako je objavljeno, Prigožin i sve preostale Wagnerove snage u regiji trebali biti prebačeni u Bjelorusiju.

No neki analitičari kažu da je Prigožinov povratak vjerojatno odobrio, ako ne i naredio, Putin zbog opsežnih operacija Wagner grupe u Africi, koje uključuju pružanje zaštite vladinim dužnosnicima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, piše Newsweek. Ovakav način razmišljanja mogao bi objasniti i zašto Prigožin nije snosio teže posljedice zbog svoje osujećene pobune.

"Putinu treba Prigožin za promicanje državnih interesa Rusije u Africi", rekao je za Newsweek profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Northwestern William Reno. "Ti interesi uključuju natjecanje sa Zapadom u sigurnosnoj suradnji, rudarstvu i energetici."

Prigožinova skupina, dodaje, također je uključena u projekt kooptiranja afričkih intelektualaca i skupina u protuzapadni, antikolonijalistički projekt, što je odraz agende usmjerene prema Zapadu i podrške ekstremno desnim skupinama . Unatoč neugodnosti prošlomjesečne oružane pobune, Prigožin ostaje sastavni dio ovih elemenata ruskih državnih interesa.

U međuvremenu, Putin je bio predmet ismijavanja i kritika zbog malog broja afričkih čelnika koji su stigli na summit koji je službeno počeo u četvrtak. Samo 17 afričkih šefova država doputovalo je u Rusiju na forum, u usporedbi s 43 šefa država koji su prisustvovali samitu Rusija-Afrika 2019.

  • +11
Rusko-afrički summit Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Kritičari kažu da je slaba posjećenost primjer izolacije Rusije zbog Putinova rata s Ukrajinom. Drugi su rekli da su neki čelnici možda odlučili preskočiti summit zbog Putinove odluke ovoga mjeseca da prekine inicijativu za žito Crnog mora.

Prekid sporazuma o žitu, koji je Ukrajini omogućio izvoz žita morem tijekom rata s Rusijom, izazvao je zabrinutost za globalnu sigurnost hrane. Putin je pokušao umiriti svoje afričke saveznike ponudivši im besplatno žito.

Posljednjih godina Putin je pojačao napore u izgradnji bližih odnosa s afričkim državama, a Prigožinovo pojavljivanje na summitu moglo bi biti odraz tog cilja.

"Mislim da je Prigožinova nazočnost na rusko-afričkom summitu primarno da uvjeri afričke vlade koje rade s Wagnerom da će Wagner ostati u tim zemljama kao glavni agent pomoći ruske vlade njima", rekao je Mark N. Katz, profesor na Schar školi za politiku i vladu sa Sveučilišta George Mason.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Što se tiče reakcija na fotografije šefa Wagnera na summitu, Katz je rekao da je "poruka, ako uopće postoji, ruskoj javnosti da Prigožin i dalje radi u ime Rusije - i uz Putinov blagoslov - u Africi."

To bi, vjeruje on, također moglo biti dio veće teme za koju vjerujem da Moskva pokušava razviti: da "Wagnerova pobuna" nije bila pokušaj puča protiv Putina, da je Zapad preuveličao što god se dogodilo i da Putin i Prigožin rade zajedno. Sada."