mohamed deif

Izrael potvrdio: Ubili smo i vojnog zapovjednika Hamasa

01.08.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Dan nakon što je u Iranu ubijen Ismail Hanija, vođa političkog krila palestinskog Hamasa, izraelska vojska izvijestila je u četvrtak da je ubila i Mohameda Deifa, vojnog zapovjednika te organizacije

Deif je ubijen u zračnom napadu na kompleks u Han Junisu u Gazi još 13. srpnja. U to vrijeme izraelska vojska je izvijestila da je ubila drugog Hamasova zapovjednika po imenu Rafa Salameh, no sada tvrdi da tada nije imala konačnu potvrdu da je ubila i Deifa, objavio je BBC.

Al Jazeera piše da su u napadu, u kojem je u srpnju ubijen Deif, pogođeni šatori u kojima su se nalazili raseljeni Palestinci i postrojenje za destilaciju vode, ubivši najmanje 90 ljudi i ranivši 300 drugih. U to vrijeme visoki dužnosnik Hamasa inzistirao je u izjavi na tome da je Deif pobjegao i da je 'dobro', no Izrael sada tvrdi da ima dokaz o njegovoj smrti. Deif je dugo vremena bio na vrhu izraelske liste najtraženijih osoba.

Deif je bio jedan od osnivača vojnog krila Hamasa, Brigada al Kasam, tijekom 1990-ih i vodio je tu organizaciju više od 20 godina. Jedna je od glavnih osoba koje su planirale i organizirale napade bombaša samoubojica tijekom godina, a Izrael njega i vođu Hamasa u Gazi Jahju Sinvara smatra glavnim arhitektima napada na izraelsko pogranično područje 7. listopada prošle godine, u kojem je ubijeno više od 1100 Izraelaca, što je bio izravan povod za opsežnu vojnu akciju Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, među kojima i velik broj djece.

  • +6
Izraelski napad u kojem je ubijen vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Ujutro 7. listopada 2023. Hamas je objavio rijetku Deifovu glasovnu poruku kojom najavljuje operaciju 'Poplava Al Akse', čime je signalizirao da je ona osveta za racije izraelskih snaga u džamiji Al Aksa u Jeruzalemu, trećem najsvetijem mjestu islama.