MISIJA ZA UKRAJINU

Jandroković: 'Nesudjelovanjem u misiji NATO-a okrenuli bismo leđa partnerima'

08.10.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Ako Sabor dvotrećinskom većinom ne podrži sudjelovanje hrvatskih vojnika u obučnoj potpori za Ukrajinu, pokazat ćemo 'neozbiljnost i nepouzdanost', rekao je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Zagrebu

'Na određeni način okrećemo leđa partnerima jer je 30 zemalja iskazalo spremnost da udjelovuje u toj operaciji. Samo jedna država, a to je Mađarska, rekla je da neće', poručio je Jandroković na zagrebačkom Mirogoju.

Vlada je prošlog četvrtka u Sabor uputila 13 odluka o slanju pripadnika Oružanih snaga u vojne misije NATO-a i EU, među kojima je i obučna potpora Ukrajini za koju predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost. Za izglasavanje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Milanović je odbio suglasiti se sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih oružanih snaga u NATO-voj misiji sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), rekavši da se njome 'Hrvatsku gura u rat'.

Jadroković je danas naglasio da ta misija 'ni na koji način ne vodi odlasku vojnika u Ukrajinu, niti hrvatskih niti bilo koje druge zemlje članice, o čemu se i NATO jasno očitovao'. Radi se o rutinskoj operaciji, nastavio je, u kojoj bi nekoliko hrvatskih časnika trebalo ići u Njemačku 'i nevjerojatna je razina neistina kojom se služi predsjednik i dio oporbe kada govore o tome'.

Predsjednik Sabora zapitao hoće li Hrvatska tražiti potporu od svojih partnera bude li i sama ugrožena. 'Iznimno je bitno da ljudi razumiju da lojalnost određenoj organizaciji jamči da ćeš i sam imati zaštitu kada to bude potrebno. Pokazivati nelojalnost i isključivo se pozivati na prava, a zanemarivati obaveze, može nas dovesti u vrlo neugodnu međunarodnu situaciju u organizacijama kojima pripadamo', kazao je Jandroković.

Dodao je da oni koji neće podržati odluku 'preuzimaju na sebe ozbiljan teret odgovornosti'.

Riječ je o NATO-voj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini, dogovorenoj na sastanku na vrhu u Washingtonu u srpnju ove godine. Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i njihovih partnerskih država, a cijela operacija koordinirat će se u njemačkom Wiesbadenu. Njome bi se trebala koordinirati isporuka naoružanja u Ukrajinu i uvježbavanje ukrajinskih vojnika.

Milanović smatra da se radi o 'izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a', što izlazi iz 'okvira nacionalnog interesa Republike Hrvatske'. Jandroković je naglasio da 'pokazujemo neozbiljnost jer je na samitu u Washingtonu (Milanović) izrazio spremnost i suglasio se s tekstom deklaracije koja definira i ovu operaciju'.

'Ovdje se radi o najobičnijem politikanstvu, gdje se pojedini političari igraju s nacionalnim interesima, s ozbiljnim stvarima... Ovo su strateške stvari koje izravno utječu na sigurnost hrvatskih građana, na zaštitu naših nacionalnih interesa i oko toga nema igre. Tu moramo biti ozbiljni', istaknuo je Jandroković.