NOVI SUSRET STARE TEME

Josipović i Nikolić nisu se maknuli s mrtve točke

16.10.2013 u 13:06

  • +7

Sastanak Ivo Josipović i Tomislav Nikolić u Beogradu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni su brojnim otvorenim pitanjima, ali je u posljednje vrijeme ipak postignut ozbiljan napredak u suradnji, ocijenili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić u srijedu nakon razgovora u Beogradu. Josipović boravi u dvodnevnom posjetu Srbiji, svom prvom službenom posjetu toj zemlji otkako je Nikolić prije gotovo godinu i pol dana izabran za predsjednika

Hrvatski predsjednik je nakon sastanka istaknuo rješavanje problema 1.689 osoba nestalih u ratu pretpostavkom rješavanja odnosa između Zagreba i Beograda, a predsjednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dviju zemalja naveo nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, česte slučajeve ugrožavanja sigurnosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima. Razgovaralo se i o tužbama za genocid koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge Međunarodnom sudu u Haagu.

Nikolić je rekao da je Hrvatska odlučila ne povući tužbu za genocid. Ocijenio je da bi povlačenje tužbi omogućilo mir jer presudom, ma kakva ona bila, netko neće biti zadovoljan. 'Povlačenjem međusobnih tužbi za genocid utemeljio bi se potpuni mir između dviju država i dvaju naroda', rekao je Nikolić. Predsjednik Josipović naveo je da je za eventualno povlačenje tužbi važno riješiti određena sporna pitanja, prije svega pitanje nestalih koje je označio kao 'temeljni' problem u odnosima dviju zemalja.

Predsjednik Josipović naveo je i da su dvije vlade zastale kod rješavanja pitanja granica, spomenuvši da ako se taj problem ne bude mogao riješiti, treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gdje je upotrijebljen mehanizam međunarodnog prava. Josipović je dodao i da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se rješava pitanje sukcesije. On je naglasio i da postoje slični problemi onima koje je spomenuo predsjednik Srbije kada je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbjeglica.

'Drago mi je da osim što smo se potužili jedan drugome, možemo konstatirati da je napravljen ozbiljan napredak u određenim segmentima i to je nešto što se premalo ističe... to je znak da Hrvatska i Srbija mogu zajedno puno bolje', rekao je Josipović. On je dodao da hrvatski i srpski gospodarstvenici, znanstvenici, umjetnici i sportaši već surađuju puno bolje od politike.

'Život u ovom trenutku ide ispred politike', ocijenio je Josipović nakon razgovora s Nikolićem u Palači Srbija. Nikolić je kazao da su Josipovićevim posjetom odnosi dviju zemalja 'dobili novu dimenziju'.
'Mogu konstatirati da su danas odnosi Hrvatske i Srbije dobili novu dimenziju. Josipović i ja čvrsto smo opredijeljeni pružiti punu podršku dvjema vladama u rješavanju otvorenih pitanja, da razvijamo dobrosusjedske odnose i unaprjeđujemo bilateralnu i regionalnu suradnju', rekao je Nikolić, dodavši da se s hrvatskim predsjednikom suglasio da je 'potrebno definirati vremenski okvir za rješavanje otvorenih pitanja'.

Dvojica predsjednika su sastanak započela poslije svečanog dočeka uz najviše državne počasti koji je priređen za hrvatskog predsjednika. Nakon toga uslijedio je razgovor državnih delegacija dviju zemalja i potpisivanje Sporazuma o suradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

To je prvi službeni bilateralni susret dvojice predsjednika od kada je Nikolić izabran na tu funkciju u svibnju prošle godine.

Osim s Nikolićem, hrvatski predsjednik ima zakazane sastanke i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, predsjednikom srpskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem, a planirano je i obraćanje zastupnicima u Skupštini Srbije.