NEĆE IM SE SVIDJETI

'Južna srpska pokrajina': Ovako je RTS popratio pojavu Kosova na Olimpijskim igrama

27.07.2024 u 07:39

Bionic
Reading

U prijenosu otvorenja Olimpijskih igara u Parizu, srpska javna televizija RTS još jednom je morala iskoračiti iz domene sporta u trenutku kad se, prilikom defilea sportaša rijekom Seinom, na ekranima pojavila reprezentacija Kosova

Kao što je poznato, Srbija ne priznaje i, prema tvrdnjama njezinih vlastodržaca, nikad neće priznati neovisnost svog južnog susjeda, što zadaje glavobolje komentatorima njihovog javnog servisa svaki puta kad Kosovo nastupa na nekom međunarodnom natjecanju.

U desetak sekundi koliko su Kosovari bili u živom prijenosu, komentator RTS-a Aleksandar Stojanović prilično je ekspresno procijedio rečenicu-dvije: 'U delegaciji samoproglašenog Kosova je devetero sportaša južne srpske pokrajine. Predvodi ih olimpijska prvakinja iz Tokija, Nora Gjakova, zajedno s bratom Akilom koji je u istoj ulozi bio i na prošlim Igrama', rekao je komentator kojeg dio javnosti u Srbiji blago posprdno naziva 'Aca informacija'.

Još uvijek nije stigao prosvjed kosovskih institucija, od tamošnjeg olimpijskog odbora pa do političara, no sumnjamo da će spomen 'južne srpske pokrajine', ostati bez reakcije Prištine.

  • +61
Olimpijske igre 2024. Pariz, otvaranje, 26.7.2024. Izvor: EPA / Autor: Joel Marklund / POOL

Podsjetimo, na prošlim ljetnim OI u Tokiju RTS je već pripremio teren za ignoriranje Kosova, ne emitirajući prijenos borbe u kojoj je spomenuta Nora Gjakova osvojila povijesnu zlatnu medalju za tu zemlju. Javni servis obrazložio je to 'nedostatkom komentatora', a vi procijenite koliko su u pravu.