ZADOVOLJNI REZULTATOM

Karamarko i Petrov komentirali izbor ministara

21.01.2016 u 21:52

Bionic
Reading

Budući potpredsjednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov komentirali su u Dnevniku HRT-a postupak formiranja vlade i izbor novih ministara

Karamarko: Bavit ću se unutarnjom i vanjskom politikom te nacionalnom sigurnošću

'Ovo su mladi, sposobni ljudi, kvalitetni, stručni i reformski raspoloženi', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za središnji Dnevnik HRT-a odgovarajući na pitanja o predstavljenim kandidatima za ministre nove vlade RH

Karamarko je kazao da je mandatar Tihomir Orešković dobio kandidate i potom izabrao najbolje. Smatra da u stranci nema nezadovoljnih i dodaje da su svi prihvatili pravila igre.

Na komentar da je malo žena na ministarskim mjestima, kazao je da se tražilo kvalitetne ljude bez obzira na spol. U našoj stranci ima puno kvalitetnih kolegica, žena i sigurno će biti aktivirane u radu buduće vlade, rekao je Karamarko.

Tvrdi da Zlatko Hasanbegović, kandidat za ministra kulture, nije negirao antifašističku borbu te poziva sve da pročitaju što je on doista rekao. Na upit kakav je njegov stav o antifašizmu Karamarko je kazao - mi smo antifašisti i antikomunisti i antitotalitaristi.

Budući da će vjerojatno biti prvi potpredsjednik Vlade RH Karamarko je rekao da će se baviti unutarnjom i vanjskom politikom te nacionalnom sigurnošću.

Petrov: Regionalna zastupljenost nije bio kriterij

'Ovo je nadasve stručna Vlada, kako smo uporno inzistirali dva i pol mjeseca tijekom pregovora. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću na vremenu i trudu cijelo ovo vrijeme', izjavio je Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista

'O tome na koje je kandidate Most uložio veto, ne bih sad volio razgovarati. Mislim da danas pažnju zaslužuju oni koji su predloženi za ministre u budućoj Vladi', rekao je Petrov.

'Raspodjela po rodnom kriteriju - zastupljenosti muškog i ženskog sada nije relevantna. Bitno je da su kandidati za ministre kvalitetni ljudi', odgovorio je na pitanje kako to da su samo tri žene predložene za novu vladu.

Na pitanje o prilično velikoj zastupljenosti kandidata iz Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije, Petrov je odgovorio da se ni na koji način regija nije uključivala u odabir kandidata te to nije bio kriterij. 'Kriterij je bila struka. Osobno sam predložio samo osobu koja je kandidat za ministra unutarnjih poslova, sve druge je predložila struka. Meni je drago da su izabrani svi ovi kandidati, ali definitivno nije bila važna regija', rekao je.

Petrov je napomenuo da mu nije točno poznata izjava Zlatka Hasanbegovića o antifašizmu. 'Nije dobro negirati ga. Mislim da je važno mišljenje kako je Hrvatska punu svoju neovisnost stekla Domovinskim ratom. Moj stav je da svi pokreti osim totalitarističkog režima su oni na kojima je izgrađena Hrvatska', kaže Petrov.

'Prvi pravi test za novu Vladu bit će donošenje proračuna', rekao je. 'Mi ćemo, kako smo i najavili, prvo predlagati stvari vezane za prava saborskih zastupnika, ali i niz drugih stvari, kroz različite resore. U Saboru očekujem potporu ne samo onih koji trenutačno s nama surađuju, već svih onih kojima je stalo do dobrobiti Hrvatske. Ne vjerujem da veliku zabrinutost mogu stvoriti zamjerke samo na određenim ministarstvima i da to neće biti glavni kamen spoticanja. Vjerujem da oporbi nije stalo samo do politikantsva, već istinski do dobrobiti Republike Hrvatske', zaključio je Petrov.