... i kokosovog mlijeka posut preprženim lješnjacima. Znaaam još je ljeto i ne želim vas podsjećati na jesen, ali na placu već ima hokkaido bundeva koje se moraju pojesti :)
Jednu od njih sretno umijesih u ovaj kolač. Kokosovo mlijeko je tu zbog ljetnog
štiha ;).
Kolač je podoban za mumanje sa sladoledom i zapravo je toliko ukusan da ćete mi biti zahvalni što ga možete spravljati tijekom ljeta, ali i jeseni!
Ono na što trebate obratiti pozornost je kokosovo mlijeko. Mora odstajati u hladnjaku par sati prije nego ga otvorite i skinete samo gornji, masni dio od kojega se radi premaz/krema.
Moje se nije stiglo dobro odvojiti pa mi je krema ispala više kao preljev u kojemu se tijesto kolača onda toćalo - što isto nije loše, jer sve postane fino sočno, natopljeno smjesom od kokosa i vanilije
No ako baš želite imati kremasti premaz - pustite kokosovo mlijeko da se odvaja u hladnjaku.
za 10 do 12 šnita
suhi sastojci:
3 šalice brašna (namjenskog ili 2 šalice integralnog i 1 namjenskog, bijelog)
1 žlica cimeta
1 žličica kardamona
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice klinčića
2 žličice đumbira u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soda bikarbone
1/2 žličice soli
2 žlice Acai praha ili Chia sjemenki (spadaju pod superhranu!)
mokri sastojci:
1 i ½ šalice pirea od hokkaido bundeve
1 šalica sirupa od datulja ili javora ili meda
6 žlica maslinovog ulja
1 velika, oguljena banana
1 žlica jabučnog octa
krema od kokosovog mlijeka i vanilije:
3 limenke kokosovog mlijeka
1 oguljena mahuna vanilije
1/4 šalice kremastog meda (ima ga za kupiti tamo gdje ste čovjek kad kupujete ;))
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Očistite hokkaido bundevu i razrežite je na komade
Smjestite je na masni papir pa ubacite u pećnicu
Pecite ih 30 do 60 minuta. Ovisno o veličini bundeve pa tako i njezinih komada.
Kad su se malo prepekli i razmekšali izvadite ih iz pećnice i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 C.
U posebnoj posudi pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pire od bundeve.
U drugoj, posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke i pomiješajte ih s mokrima, iz prve posude :)
Dobro ih sve zajedno izmijesite, dodajte jabučni ocat, izlijte u kalup i ubacite u pećnicu
Pecite 30 minuta ili više, dok vam drveni štapić za provjeravanje pečenosti ne izađe čist nakon zadnje provjere.
Izvadite tijesto iz pećnice i pustite ga da se ohladi. Prepecite lješnjake u pećnici i isto ih tako izvadite i pustite da se ohlade.
Strpajte limenke kokosovog mlijeka u hladnjak i pustite ih tamo da se hlade i odvajaju cca. 4 sata.
Nakon tog maratonskog hladničenja ih izvadite i skinite im kremasti, masni, mjestimično tvrdi sloj. Onaj jako tekući ostavite za začiniti hladne, ljetne juhe.
Pomiješajte kokos s medom i vanilijom i stavite sve u hladnjak da se malo stisne i ohladi prije premazivanja tijesta
U međuvremenu usitnite prepržene lješnjake, ali ne previše.
Kad se sve lijepo ohladilo, i tijesto i premaz, premažite premaz preko tijesta i posipajte preprženim lješnjacima. Ovisno o tome koliko vam se tijesto pridignulo odnosno u kakvom ste ga kalupu pekli - možete ga prerezati na jedan ili više slojeva i unutra premazati kremom.
Poslužite odmah i guštajte u bogatstvu okusa, mirisa i tekstura!Mljaaaac!