temperature na posustaju

Kopnu predah, Jadran krajem tjedna očekuje novi toplinski val

30.07.2024 u 06:41

Bionic
Reading

Do srijede pretežno vedro, uz svježije noći i jutra, te još uglavnom u utorak lokalno jaku buru s olujnim udarima, ali danju sve češće vruće, od četvrtka i nestabilnije.

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, čak i vedro, ujutro uz samo rijetko moguću sumaglicu ili kratkotrajnu maglu. Uz uglavnom slab vjetar najniža jutarnja temperatura zraka bit će 14 ili 15 °C, a najviša poslijepodnevna oko 29 °C.

Također svježije jutro nego u ponedjeljak te podjednako vrlo topao dan i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje također samo mjestimice može biti kratkotrajne sumaglice i magle, danju slabog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

Vjetrovitije u Gorskoj Hrvatskoj te posebice na sjevernom Jadranu, gdje će lokalno jaka bura s olujnim udarima još i prijepodne onemogućavati normalno prometovanje. Uz prevladavajuću vedrinu, i samo po nekim nizinama ujutro moguću kratkotrajnu maglu, jutro će biti svježije nego u ponedjeljak, a poslijepodne podjednako toplo ili malo toplije - u Istri i uz more i dalje vruće.

Toplinski val nastavlja se i na vedrom srednjem Jadranu, ali uz ipak manju opasnost za zdravlje nego u ponedjeljak, pri čemu bi i noć većini trebala biti manje neugodna od prošle. I bura i tramontana će slabjeti, ali će još i prijepodne ponegdje biti jake, na udare i olujne, uz more umjereno valovito i valovito, temperature od 23 do 27 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako stabilno i vedro, te vjetrovito i valovito, uz toplu noć i vruć dan, vjerojatno posljednji ovog toplinskog vala.

Počinje novi toplinski val

Prvi dan kolovoza gotovo diljem Hrvatske bit će topliji od posljednjeg srpanjskog pa će na većini Jadrana vrlo vjerojatno početi novi toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Pritom će biti i sve nestabilnije, najprije u zapadnim kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu, zatim vjerojatno i južnije, prognozira Zoran Vakula za HRT.

  • +18
Toplinski val u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

I u srijedu pretežno vedro pa oblačnije

Sredinom tjedna danju ponovno posvuda vruće, ali na kopnu noću i ujutro mnogima ugodno svježe, samo rijetko uz sumaglicu i kratkotrajnu maglu. U srijedu još sunčano, pa i vedro, zatim oblačnije, uz povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu u četvrtak na zapadu i sjeveru, zatim u većini unutrašnjosti, pa i na sjevernom Jadranu, dok će se prema jugu do petka još zadržati sunčano, čak i vedro, ali uz mnogima ugodnije noći i manje vruće dane pa će u srijedu toplinski val uglavnom prestati. No, već u četvrtak vjerojatno počinje novi.