lansirane rakete

Krenula odmazda Irana: Izraelci u skloništima, Jordan obustavio zračni promet

01.10.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Izraelska vojska rekla je u utorak da su rakete lansirane iz Irana na Izrael

Aktivirane su sirene širom zemlje, eksplozije su se mogle čuti u Jeruzalemu i dolini rijeke Jordan, a Izraelci su požurili u skloništa. Izraelci kažu da je lansirano oko 200 raketa, dok je Iranska revolucionarna garda kazala da su ispaljeni deseci raketa na Izrael.

Izraelska vojska u priopćenju je naglasila da je oko 10 milijuna stanovnika u zemlji na meti iranskih projektila. Reutersovi novinari svjedočili su raketama u zračnom prostoru susjednog Jordana.

Izraelski vojni radio objavio je da su polijetanja i slijetanja u zračnoj luci Ben Gurion zaustavljena, a Jordan je također privremeno obustavio zračni promet.

Ranije je vojska najavila da se očekuje napad velikih razmjera balističkim raketama iz Irana i upozorila stanovništvo da se skloni u slučaju napada.

Iran je zaprijetio odmazdom nakon napada u kojima je ubijeno vodstvo Hezbolana u Libanonu. Ispaljivanje projektila uslijedilo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Libanon, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata otkako su izbile borbe u Gazi prije godinu dana.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu da se obrani od iranskih raketnih napada.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu u obrani od ovih napada i zaštititi američko osoblje u regiji", rekao je Biden na X-u o sastanku održanom s potpredsjednicom Kamalom Harris i timom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće ranije u utorak.