modificirano oružje

Hezbolah je gađao Izrael projektilima Fadi. Evo o čemu se radi

01.10.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Hezbolah je sjedište Mossada, izraelske obavještajne agencije, i vojno-obavještajnu jedinicu u predgrađu Tel Aviva gađao projektilom Fadi-4. Proteklog tjedna agencija AP je izvijestila, prenoseći riječi neimenovanih izvora Hezbolaha, da su u napadu na zračnu bazu Ramat David, jugoistočno od Haife, prvi put korištene varijante Fadija 1 i 2. Dva dana kasnije ispaljen je prvi put i Fadi-3 na izraelsku vojnu bazu Samson

Hezbolah je razvio projektile Fadi kao dio svog raketnog arsenala. Riječ je o modificiranom oružju temeljenom na projektilu sirijske proizvodnje Hajbar-1 ili M-302.

'Raketa Fadi ima konstrukciju sličnu onoj sirijske rakete Hajbar od 302 milimetra, a ona se temelji na dizajnu kineske rakete WS-1', rekao je Elliot Chapman, stručnjak britanske sigurnosne tvrtke Janes, za australski ABC News.

Dok su ranije verzije poput Fadija 2 bile s dometom do 100 kilometara, pretpostavlja se da je Fadi-4 još moćniji sustav, namijenjen strateškim vojnim napadima na utvrđene lokacije i ključne infrastrukturne ciljeve.

Hezbolah je poznat po modificiranju ovih vrsta raketa da bi poboljšao njihov domet, točnost i nosivost.

Razvoj projektila Fadi plod je njihove suradnje s regionalnim saveznicima poput Sirije i Irana, a oni osiguravaju tehnologiju i tehničku stručnost potrebnu za poboljšanje ovog oružja.

Projektili su, prema tvrdnjama Al Jazeere, nazvani po Fadiju Tavilu, borcu Hezbolaha ubijenom 1987., tijekom operacije protiv izraelskih snaga.

Riječ je o bratu Visama Tavila, jednog od prvih visokih zapovjednika Hezbolaha koji je također ubijen tijekom sukoba s Izraelom.

Al Arabyia navodi da je projektil Fadi-1 dugačak šest metara, s kalibrom od 220 milimetara i dometom od 80 kilometara.

Fadi-2 kalibra je 302 milimetra te s dometom od 105 kilometara.

Iako nema preciznih podataka, pretpostavlja se da su verzije 3 i 4 većeg dometa, a nagađa se da je riječ o 190 kilometara te da mogu nositi i do 500 kilograma eksploziva.

Nema informacija o tome jesu li rakete proizvedene u Libanonu niti koliko ih je napravljeno.

  • +5
Izrael granatirao južni Libanon Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI