ŠTO NAKON INVAZIJE?

Netanyahu je pušten s lanca, SAD mu ne može ništa: 'Obustavili smo isporuku oružja i ovo je osveta'

01.10.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Nakon što je Izrael pokrenuo ono što naziva 'ograničenom kopnenom ofenzivom' na Libanon, vanjskopolitički analitičari slažu se da Amerikanci neće lako obuzdati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u pokušaju da realizira trenutačne izraelske interese

Izraelske obrambene snage u priopćenju su potvrdile da su započele 'ograničenu, lokaliziranu i ciljanu' kopnenu ofenzivu u Libanonu rano u utorak po lokalnom vremenu, usmjerenu na Hezbolah, militantnu organizaciju koju podržava Iran.

Chuck Freilich, bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je više od 20 godina radio u izraelskim sigurnosnim službama, rekao je za Business Insider da, iako se Nasralahova smrt smatra velikim postignućem za Izrael i SAD, ovaj napad pojačava dugogodišnju mržnju prema Netanyahuu i uvjerenje da on nije pouzdan partner za SAD.

Freilich, trenutačno profesor političkih znanosti na Sveučilištu Columbia, primijetio je da su odnosi između Izraela i SAD-a i ranije bili napeti - prisjećajući se incidenta iz 2014., u kojem je citiran dužnosnik u administraciji tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, a koji je nazvao Netanyahua 'kukavicom'.

  • +5
Izrael granatirao južni Libanon Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Benjamin Radd, znanstveni suradnik Centra za razvoj Bliskog istoka na UCLA-u, dodaje da bi status predsjednika Joea Bidena mogao utjecati na Netanyahuovo donošenje odluka. Upozorava da bi mu Trumpova pobjeda na američkim izborima mogla više odgovarati, no već sada obilato koristi priliku za eskalaciju, imajući u vidu činjenicu da je Biden na odlasku.

Sean McFate, stručnjak za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku na Sveučilištu Syracuse, kaže da je zračni napad 'velika eskalacija' sukoba, čime Izrael pokazuje da nije marioneta SAD-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC

'Oholo je misliti da Amerika može samo vući konce, a Bibi će učiniti ono što želimo', kaže McFate, nazivajući Netanyahua nadimkom. Analitičar povezuje najnoviji potez Izraela s činjenicom da im je SAD nakon ofanzive na Rafah u južnoj Gazi obustavio obećanu isporuku oružja.

'Pitanje je što će se dalje dogoditi. Hoće li situaciju eskalirati Izrael, Hezbolah ili Iran? Nalazimo se u najnestabilnijem trenutku od 7. listopada', zaključuje McFate.