Explorer of the Seas

Kruzer s kojeg je pao Britanac napustio mjesto potrage: Član posade bacio mu je pojas

09.08.2024 u 19:34

Bionic
Reading

Cijeli dan traje akcija potrage za mladim Britancem, koji je rano jutros pao s kruzera 'Explorer of the Seas' u more nedaleko od otočića Jabuke. Kruzer se kasno poslijepodne zaputio prema svojoj destinaciji u Italiji

Dojava da je osoba s kruzera pala u more, nedaleko od otočića Jabuka, stigla je jutros - oko 4.30.

'Primijetio ga je član posade, odmah mu bacio pojas. Međutim, nije vidio je li dolje, kako je to završilo. Odmah su kontaktirani kapetanija Split, koja je nadležna na tom području, pomorska policija i obalna straža', rekao je voditelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić u središnjem Dnevniku HRT-a. Šanse za preživljavanje su velike, ali potraga nije nimalo jednostavna.

Traganje je zahtjevno

Kapetan Željko Kuštera iz Lučke kapetanije Split naglasio je da nema novih informacija, ali da intenzivna potraga i dalje traje.

'Jasno, odmaramo dio posada koji se vraćaju u bazu i mijenjamo s drugima. Tako da je u ovom trenutku tamo brod obalne straže, brod policije i brod kapetanije, te da su u akciji traganja i spašavanja. Dosta je ljudi na terenu, odnosno na moru', rekao je Kuštera i istaknuo kako se u traganju koristi i dron. Upitan kolika je šansa da je mladić preživio pad kazao je da se radi o velikoj visini samoga kruzera.

'More je toplo, ali sve ovisi okolnostima, kako je pao u more, ali na ruku ide što je sada ljeto i more je dosta toplo, prema tome mi planiramo tu akciju nastaviti i dalje. To je nekih desetak milja od otočića Jabuka prema otvorenom moru, tako da morate znati da u ovom momentu imate tramontane, more je negdje 2-3, jasno i tu je sada već i cvjetanje mora, znamo koje su temperature tako da je traganje baš zahtjevno', dodao je.

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) potvrdili su za Dnevnik HRT-a da je zapovjednik kruzera, s kojeg pao mladić, kasno poslijepodne zatražio dozvolu da napusti mjesto potrage jer se zbog rotacije mora zaputiti prema odredištu, luci Ravena u Italiji, ali da to ne znači da potraga prestaje. Naveli su da će se danas tragati do kraja dana i da će se potraga, ako danas ne urodi plodom, nastaviti ujutro u pet sati.