NAKON PREDSJEDNIŠTVA SABORA

Leko o Josipovićevoj stranci: Demokracija ne šteti SDP-u

07.04.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Demokracija SDP-u ne šteti, komentirao je najavu Ive Josipovića o osnivanju nove lijeve stranke šef Sabora SDP-ov Josip Leko

'Moj stav da je Hrvatska demokratska država i da svi imaju koji želju, znanje i sposobnosti da pomognu demokratskom razvoju Hrvatske u boljem životu i dobrodošli su. Demokracija SDP-u ne šteti, što bolje Hrvatskoj to bolje SDP-u', rekao je Leko.

Predsjednik Sabora bio je jutros na sjednici Vijeća za obranu. O detaljima nije mogao govoriti, tek je kazao da su dva i pol sata ozbiljno razgovorali, a vrlo dobrim je ocijenio stanje u vojsci.

'Vrlo dobro. Zaista to iskreno mislim. Vojska je dobro organizirana i odgovorno radi', rekao je Leko.

Šef parlamenta je izvijestio o točkama o kojima se razgovaralo na danas održanoj sjednici Predsjedništva Sabora. Sljedeći tjedan počinje nova sjednica, 17. po redu, a druga ove godine. Trajat će do kraja redovnog zasjedanja u srpnju. Na njoj će se naći 68 točaka dnevnog reda.

'Imamo negdje tridestak, sveskupa 68. točaka dnevnog reda. Većina ih je već bila u dnevnom redu, većina je u drugom čitanju. Mislimo odraditi izvještaje u prvom dijelu sjednice. Uobičajeno je to i zajedanje Hrvatskog sabora', rekao je Leko.

Sabor je prihvatio i par pokroviteljstva.

'Sljedeće godine, Hrvatski sabor i hrvatska država obilježava odluku Hrvatskog sabora kojim je priznat islam kao religija u Hrvatskoj. Na zahtjev islamske zajednice dat ćemo pokroviteljstvo nad centralnom proslavom tog datuma, odlučili smo osnovati odbor na poticaj antifašista RH za obilježavanje 70. obljetnice borbe protiv antifašizma', rekao je Leko.

Konačno je na red došao i Etički kodeks zastupnika. A njega će biti samo ako se postigne konsenzus.

'Članovi predsjedništva u prošlom sastavu donijeli su odluku da se formira radno tijelo predstavnika klubova, mi ćemo ga sastavati kako bi tražili potpuni konsenzus oko kodeksa etičkog ponašanja zastupnika. Kodeks ima smisla samo ako nađemo zajednički nazivnik i donesemo potpuni konsenzus', rekao je Leko.

Tri kluba su dala primjedbe ili sugestije te dva zastupnika, kazao je Leko.

'Etički kodeks ponašanja nema smisla gurati, nismo ništa postigli. Moramo doći do konsenzusa. Ja mislim da je konsenzus i etički kodeks od intersa za institucija Hrvatskog sabora i svakog zastupnika. Zato sam optimist. Važno mi je da to ide kroz konsenzus', rekao je Leko.

Rok do kada bi kodeks trebao stupiti na snagu Leko nije precizirao još jednom ponovivši da je bitan konsenzus.