I DALJE MISLI KUPOVATI NA TRŽNICI

Linić: Već sam se naviknuo da dobijem bocu ili paradajz u glavu

03.07.2013 u 12:42

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić poručio je jutros kako carinici koji se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju povlače sa zapadnih granica neće biti besposleni. Oni će biti preusmjereni na tržnice na kojima ministar najavljuje, osim fiskalizacije i pojačanu kontrolu i potragu za švercerima

U emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' Linić je ustvrdio da na tržnicama nisu problem kumice, nego oni koji upravljaju sa svim štandovima, što su im uprave tržnica dopustile. Država do sada nije imala kontrolu, ali će, najavljuje ministar financija, sad kontrolirati do detalja i što su radile uprave tržnica i koliko su umiješane u taj nered.

Carinici koji se povlače sa zapadnih granica sada će u pojačanu kontrolu na tržnice, a ministar kaže da je to način da se spriječi šverc jer je baš na tržnicama najviše šverca cigareta, što se odvijalo i pred očima uprava tržnica.

Uz to, kaže da je u ponudi i roba koja je otpisana u veliki trgovačkim lance. Na primjedbu kako su fiskalne blagajne nepoznati pojam u zemljama Europske unije, Linić odgovara da je to doista rijetkost u Uniji, ali zato što su u tim državama ljudi svjesni da moraju plaćati poreze, prijavljivati radnike i izdavati račune, dok je u Hrvatskoj praksa i običaj sve suprotno tome, piše Novi list


'I u kafićima su se protivili uvođenju fiskalnih blagajni, a one su pokazale da imaju prijavljeni i do 60 posto veći promet nego lani. Što to znači? To znači da uz fiskalne blagajne ima manje nereda u izvršavanju obveza prema državnom proračunu. Neka oni zarade, ali i neka izvrše svoju obvezu prema državi! Pa ne možemo sve penzije, plaće, obrazovanje i zdravstvo financirati na dug na kredit', rekao je Linić.

Pohvalio se i da Hrvatska ima svoj jedinstveni model blagajni te da se mnogi iz inozemstva raspituju o njemu. Na pitanje je li nakon sve bure oko fiskalizacije spreman sljedeći vikend otići na riječku tržnicu u kupovinu, ministar je odgovorio da nema problem s tim jer je već navikao na to da u glavu dobije bocu ili paradajz.

'Sve je to oblik iskazivanja nezadovoljstva. Građani Hrvatske žele red i naš je posao da taj red i stvorimo. Građanima je dosta nereda i kriminala i mi tako moramo postupati', zaključio je Linić.