FISKALIZACIJA KAO VJETAR U LEĐA

Liniću nezaustavljivo raste popularnost

05.07.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno odmah nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju, pokazuje pozitivan učinak tog događaja na percepciju rada Vlade, ali i SDP-a

Stranka kojoj je na čelu Zoran Milanović i dalje je najpopularnija s 23,9 posto, a HDZ joj puše za vrat s 21,1 posto i trendom polaganog rasta. Hrvatski laburisti treća su stranka po popularnosti iako postotak ispitanih koji bi baš njih birali lagano pada.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,1 posto najpozitivniji je političar u zemlji, čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici zauzima ministar financija Slavko Linić s izborom od 6,6 posto. Buka oko fiskalizacije tržnica podignula mu je rejting gotovo za jedan posto.

Njegov stranački šef Zoran Milanović je na četvrtom mjestu s izborom od 4,2 posto, dok je njegov glavni politički rival Tomislav Karamarko s 2,2 posto na devetom mjestu.


On ujedno i dalje drži vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara s ovomjesečnih 30,3 posto izbora. Zoran Milanović je na drugom mjestu s 19,2 posto izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara.

Vlada RH u svom osamnaestom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 38,9 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 34,4 posto), dok njenu politiku ne podržava 43,9 posto građana (prema 50,5 posto iz lipnja), uz 17,2 posto neodlučnih. Tako je ovaj europski val povećao podršku Vladi RH, ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači prošle godine, ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na ovomjesečnih 38,9 posto.

Ovomjesečni pozitivan učinak europskog vala zabilježen je i u školskoj ocjeni rada Vlade koja je dobila puno čvršću dvojku: 2,49 (prema prošlomjesečnih 2,22), dok je u prvom mjerenju u mandatu ove Vlade početkom veljače prošle godine ta ocjena iznosila 3,10.

Ulazak u Europsku uniju najvažnija je tema proteklih mjesec dana za svakog drugog hrvatskog građanina (najvažnija tema za 54,9 posto građana), što je utjecalo na opći okvir koji je djelomično promijenio percepciju i rada Vlade i SDP-a.