IZBRUŠENE VJEŠTINE

Izgledni novi glavni tajnik NATO-a ima dosta zanimljivo mišljenje o Putinu

20.06.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Nizozemac Mark Rutte, koji će najvjerojatnije postati novi glavni tajnik NATO-a, žestoki je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i nepokolebljiv saveznik Ukrajine koji je izbrusio svoje političke vještine na dužnosti premijera koju je obnašao 14 godina

Rutte (57) je jedan od najvećih pobornika europske vojne potpore Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022. i ističe da je poraz Moskve ključan za mir u Europi. Na to ga je potaknulo rušenje zrakoplova iznad Ukrajine 2014., za što Nizozemska okrivljuje Rusiju. Tada je poginulo 298 ljudi, a 196 bili su nizozemski državljani.

NATO mora biti snažan kako bi se suprotstavio Moskvi i europski čelnici ne smiju biti naivni kada je u pitanju Putinova Rusija, ističe.

"On neće stati na Ukrajini ako ga sada ne zaustavimo. Ovaj rat veći je od Ukrajine. Riječ je o očuvanju međunarodne vladavine prava", rekao je Rutte u UN-u u rujnu 2022., sedam mjeseci nakon početka ruske invazije.

Nakon rušenja leta MH17, Rutte je postao jedan od najistaknutijih europskih političara, odigravši važnu ulogu u europskim raspravama o imigraciji, dugu i odgovoru na pandemiju covida-19.

Pod njegovim vodstvom Nizozemska je povećala potrošnju za obranu na više od 2 posto BDP-a koliko traži NATO i donirala zrakoplove F-16, topništvo, dronove i streljivo Kijevu.

Gotovo je sigurno da će u listopadu na čelu NATO-a zamijeniti Jensa Stoltenberga, koji je tu dužnost obnašao gotovo deset godina, nakon što je kandidaturu povukao rumunjski predsjednik. Rutte je već osigurao potporu 31 od 32 države članice Saveza.

Stoltenberg je u utorak rekao da je Rutte "jako snažan" kandidat za njegova nasljednika i da je odluka blizu.

  • +5
Vojna vježba NATO-a u Estoniji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTJAN PRII

U Stoltenbergovu mandatu Savez je primio u svoje redove Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Finsku i Švedsku.

Neke članice NATO-a nadale su se da će estonska premijerka Kaja Kallas postati prvom glavnom tajnicom Saveza, ali za druge je ona previše radikalna u odnosu prema Rusiji.

Transatlantska veza

Rutte cijeli život živi u Den Haagu i nije oženjen, a nakon politike namjeravao se posvetiti podučavanju. No rat u Ukrajini potaknuo ga je da se odluči za međunarodnu funkciju.

Snažan je pristaša ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim se sastao u Kijevu prije pet godina.

"Čak i tada je bilo očito: to je čovjek s misijom... Uvjeren sam da uspjeh Ukrajine velikim dijelom ovisi o mentalitetu koji je on širio od samoga početka", rekao je Rutte za Reuters u travnju.

S druge strane, premda je upozoravao na prijetnju koju predstavlja Putin, sugerirao je i da ruski predsjednik nije snažan kako se čini.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

"Nemojte mentalno precijeniti Putina. Razgovarao sam s njime puno. On nije snažan čovjek, on nije snažan tip", rekao je Rutte u raspravi u parlamentu u travnju.

Rutte je potvrdio svoju kandidaturu za novog glavnog tajnika NATO-a prošle godine kao jedan od voditelja međunarodne koalicije koja će isporučiti zrakoplove F-16 Ukrajini i obučiti ukrajinske pilote.

Pri kraju svojeg mandata na čelu nizozemske vlade, potpisao je desetogodišnji sigurnosni sporazum s Ukrajinom koji joj jamči potporu Nizozemske

Rutte ima dobre odnose s raznim britanskim i američkim dužnosnicima i mnogi smatraju da je jedan od onih u EU-u koji su se najbolje nosili s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji se ponovno natječe za Bijelu kuću.

To bi mu moglo biti vrijedno iskustvo jer Trumpov mogući povratak na vlast zabrinjava čelnike NATO-a otkako je on doveo u pitanje američku spremnost da pomogne drugim članicama Saveza budu li napadnute.

Na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu prošle godine, Rutte je rekao da bi čelnici trebali prestati "kukati zbog Trumpa" i da bi trebali više trošiti za obranu i proizvodnju streljiva, neovisno o tome tko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u studenom ove godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...