SLABLJENJE SAVEZNIŠTVA

Merkel oštro upozorila Švicarsku

18.02.2014 u 13:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u Berlinu švicarskog predsjednika Didiera Burhaltera. Razgovaralo se o rezultatima švicarskog referenduma koji ograničava useljavanje iz EU-a, a Merkel je na press konferenciji nakon sastanka rekla kako je sada 'izazov za Švicarsku da ostane bliska s Unijom'

Nakon kontroverzne odluke o ograničavanju useljavanja u Švicarsku, odnosi između ove države i Europske unije napetiji su nego ikada u suvremenoj povijesti. Iz Bruxellesa su se čule glasne osude švicarskog referenduma koji je bio usmjeren i protiv državljana Europske unije, pa i prijetnje o raskidanju postojećih sporazuma. Stoga ne čudi to što se švicarski predsjednik Didier Burkhalter danas u Berlinu sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora je bila, naravno, rezultat referenduma.

Merkel je na press konferenciji nakon susreta izjavila kako respektira rezultate referenduma, no žali što je ispao takav. 'Cilj je da odnosi između Švicarske i EU-a ostanu intenzivni kao i dosad', rekla je Merkel dodavši da treba 'tražiti razuma rješenja problema utemeljena na osnovnim principima EU-a'. Kancelarka je upozorila da ne treba na brzinu prekinuti dobre odnose i naglasila da je dužnost Švicarske da rezultate referenduma implementira u skladu sa sporazumima koje ima s Unijom. Na novinarsko pitanje ponovila je kako Švicarci trebaju naći rješenje koje poštuje i njemačke i interese EU-a.

Švicarski predsjednik Burkhalter pohvalio je blisku suradnju Švicarske i Njemačke te zaželio da bude još bolja. Obećao je da članice EU-a neće biti diskriminirane nakon implementacije referendumske odluke, a komentirao je i otkazivanje protokola u vezi nove članice Hrvatske. 'Prvo moramo naći rješenje za implementiranje rezultata referenduma, no kakvo god bilo, nijedna država EU-a neće biti zakinuta. Još uvijek je otvoreno hoće li to švicarsko rješenje biti u skladu s garancijom slobode kretanja Europske unije', rekao je Burkhalter. Napomenuo je kako Švicarska definitivno ne želi prekid pregovora s EU-om oko sporazuma o električnoj energiji, koji su u tijeku.

Švicarski parlament Bundesrat početkom ljeta treba predstaviti zakonski okvir za provođenje referendumskih rezultata kojima se značajno otežava dolazak stranaca u Švicarsku, a do kraja godine očekuje se nacrt zakona.