VUČIĆEV FOLKLOR

Merkel u Beogradu: šajkače, opanci, roštilj i pečenje

09.07.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Posjet njemačke kancelarke Beogradu započeo je u srijedu navečer susretom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nastavlja se danas susretom s predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Između slatkorječivih obećanja o podršci srpskom putu prema EU-u, Angela Merkel imala je vremena uživati i u nastupu folklora, a fotografije je srpski premijer spremno podijelio na Twitteru

Njemačka kancelarka dočekana je svečano, počasnim vodom i crvenim tepihom, a potom je Vučiću, kako prenosi Mondo, obećala podršku u otvaranju spornih poglavlja u pregovorima Srbije i EU-a. Pohvalila je mjere štednje Vučićeve vlade istaknuvši da je Srbija 'spremna ići drukčijim putem nego Portugal i Španjolska'. Aleksandar Vučić ranije je izjavio da mu je ovo 'najvažniji dan u političkoj karijeri'.

Neformalni pak dio boravka Angele Merkel u Beogradu ispunio je nastup srpskih folklornih skupina koje su u vili Bokeljka izvele splet narodnih igara. I gastronomski dio večere bio je domaćinski orijentiran pa je kancelarki ponuđen kajmak, ajvar, roštilj, pečenje, gibanica te najbolja srpska vina i piva.

Merkel danas nastavlja posjet Beogradu razgovorom sa srpskim predsjednikom Nikolićem koji je, slučajno ili ne, nakon diplomatskog gafa s pismom britanskoj kraljici Elizabeti II. danas pisao i ruskom predsjedniku Putinu tražeći rusku podršku oko rezolucije o Srebrenici – iako je Rusija jučer na nju stavila veto.