jahja sinvar

'Mesar iz Kan Junisa' dugo se skrivao u Gazi, a IDF ga je na kraju slučajno ubio

18.10.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Ubijeni vođa Hamasa Jahja Sinvar rođen je u Kan Junisu u Gazi, a s Hamasom se povezao 1980-ih godina. Izrael je objavio da je ubio čovjeka koji je smatran glavnim organizatorom terorističkog napada 7. listopada

Sinvar je izbjegavao izraelsku vojsku koja ga je lovila otkako je prošle godine započeo njihov osvetnički rat protiv Hamasa u Gazi. Navodno je ubijen u slučajnom susretu s izraelskim trupama, a ne u ciljanom napadu, piše Independent.

Dugo vremena smatran planerom Hamasove vojne strategije u Gazi, skrivao se u tunelima na tom teritoriju. Sinvar je učvrstio svoju moć tijekom ljeta, kada je postao glavni vođa Hamasa. Na tu je dužnost uzdignut nakon ubojstva političkog vođe skupine Ismaila Hanije u navodnom izraelskom napadu u Teheranu u srpnju.

Rođen i odrastao u Gazi

Sinvar je rođen 1962. u izbjegličkom kampu u Kan Junisu. Njegova je obitelj napustila dom sa stotinama tisuća Palestinaca tijekom ratova koji su doveli do stvaranja Izraela. Smatra se da je ta povijest imala ključnu ulogu u njegovoj odluci da se pridruži Hamasu 1980-ih godina, a regrutirao ga je osnivač te skupine, šeik Ahmed Jasin.

Mesar iz Kan Junisa

Sinvar je prvi put uhićen 1982., što je bilo prvo u nizu njegovih uhićenja tijekom 1980-ih. Nakon što je pušten iz zatvora 1985., s Ravhijem Muštahom osnovao je organizaciju Munazamat al Džihad va'l-Dava (Majd), čiji je cilj bio iskorijeniti Palestince koji su surađivali s izraelskom vladom.

Do 1987. ta je organizacija postala 'policija' Hamasa, prema Palestinskom informativnom centru, a Sinvar je zbog svoje brutalnosti i nemilosrdnosti dobio nadimak 'Mesar iz Kan Junisa'.

Desetljeća u zatvoru

Kasnih 1980-ih uhitile su ga izraelske vlasti i priznao je da je ubio 12 osumnjičenih suradnika. Osuđen je na četiri doživotne kazne zbog ubojstva, uključujući dvojicu izraelskih vojnika. Navodno je više puta pokušao pobjeći iz zatvora, uključujući pokušaj iskopavanja rupe u podu ćelije.

Proveo je više od dva desetljeća u izraelskom zatvoru te je naučio hebrejski i stekao uvid u izraelsko društvo. Tijekom boravka u zatvoru, Sinvar je talijanskom novinaru rekao da je on 'lončić koji te oblikuje'. Dodao je da mu je to dalo vremena da razmisli o cijeni koju je spreman platiti za svoja uvjerenja.

Godine 2008. dijagnosticiran mu je tumor na mozgu, a preživio je zahvaljujući liječenju izraelskih liječnika. Pušten je iz zatvora 2011. godine, nakon što je tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu postigao dogovor o razmjeni 1026 zatvorenika za oslobođenje izraelskog vojnika, kojeg je Hamas zarobio u graničnom napadu.

Navodno je Sinvar tada izjavio: 'Za zarobljenika je zarobljavanje izraelskog vojnika najbolja vijest na svijetu jer to otvara tračak nade.' Nakon puštanja na slobodu oženio se i dobio djecu.

Uspon na vlast

Poslije povratka u Gazu brzo je napredovao u hijerarhiji Hamasa. Smatra se da je stajao iza ubojstva zapovjednika Hamasa Mahmuda Ištevija 2016. godine, u jeku unutarnje borbe za vlast.

Nakon što je 2017. postao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je surađivao s Ismailom Hanijom na povezivanju militantne skupine s Iranom, istovremeno jačajući njezine vojne sposobnosti. Ponovno je izabran 2021., a preuzeo je čelno mjesto u Hamasu nakon Hanijine smrti.

U studenom prošle godine izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da je Sinvar izoliran u svom bunkeru, dodajući da je 'odsječen od svog okruženja, a njegov lanac zapovijedanja slabi'.

Arhitekt napada 7. listopada

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je povodom eliminacije najtraženijeg čovjeka u Gazi: 'Masovnog ubojicu Jahju Sinvara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, danas su ubili izraelski vojnici.' Njegovo ubojstvo predstavlja velik uspjeh za izraelsku vojsku i premijera Benjamina Netanyahua nakon niza likvidacija istaknutih vođa Hamasa posljednjih mjeseci.

Smatra se da je Sinvar s Mohamedom Deifom isplanirao napad na Izrael. Deif je ubijen u zračnom napadu na Gazu u srpnju, istog mjeseca u kojem je Hamasov politički vođa Hanija ubijen u Iranu. U napadu 7. listopada poginulo je oko 1200 Izraelaca dok je 251 osoba uzeta kao talac. Izraelska odmazda na Gazu, kopnenim i zračnim napadima, do sada je prema zdravstvenim vlastima u Gazi odnijela 42.000 palestinskih života.

IDF ga slučajno ubio

Izraelski Kan Radio izvijestio je da je Sinvar ubijen 'slučajno'. Postaja je također izvijestila da su pronađena tijela s novcem i lažnim osobnim dokumentima. Kanal 12 izvijestio je da se to dogodilo u južnom gradu Rafi kada su izraelske trupe primijetile nekoliko boraca kako ulaze u zgradu te su naredile napad tenkom na nju, što joj je srušilo strukturu.

Eksplicitne fotografije i videozapisi s mjesta događaja, emitirani u izraelskim medijima, prikazuju nešto što nalikuje na Sinvarovo tijelo, s ranom na glavi, a odjeven je u vojni prsluk te napola zakopan u ruševinama uništene zgrade. Posljednja poznata snimka prikazuje ga pognutog dok hoda kroz tunel ispod Gaze u pratnji supruge i djece. Taj video su pronašli izraelski vojnici tijekom napada na Gazu ranije ove godine, no smatra se da potječe iz dana neposredno nakon napada 7. listopada.