novi napad hutija

Militanti projektilima pogodili grčki tanker: Prestat ćemo samo pod jednim uvjetom

22.08.2024 u 07:21

Bionic
Reading

Tanker pod grčkom zastavom plutao je u srijedu Crvenim morem nakon ponovljenih napada koji su izazvali požar na plovilu i uzrokovali gubitak snage broda, objavila je britanska pomorska agencija. Militanti Huti koji su povezani s Iranom pokrenuli su napade na međunarodne brodove u blizini Jemena od studenog u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa

Huti, međutim, dosad nisu preuzeli odgovornost za napade od srijede, javlja Reuters.

Putnici na dva mala broda napali su Sounion, pogodivši ga s više projektila oko 77 nautičkih milja zapadno od jemenskog lučkog grada Hodeideha u srijedu ujutro, priopćili su grčko ministarstvo pomorstva i UK Maritime Trade Operations. Tijekom incidenta došlo je do kratke razmjene vatre iz malog oružja, rekao je UKMTO.

U kasnijem ažuriranju, UKMTO je rekao da je brod prijavio još jedan napad koji je izazvao požar i doveo brod do gubitka snage motora i sposobnosti manevriranja.

Nema izvješća o ozlijeđenima među 25 članova posade, koju čine dva Rusa i 23 Filipinca. Delta Tankers, operater broda, potvrdio je da je brod pluta i da je pretrpio manju štetu. Posada procjenjuje situaciju i brod će nastaviti svoje putovanje, stoji u priopćenju.

Huti već mjesecima napadaju komercijalne brodove

Sounion je treći brod kojim upravlja Delta Tanker na meti Hutija. Militanti su ranije ovog mjeseca u odvojenim napadima napali brodove Delta Atlantica i Delta Blue pod zastavom Liberije. Također u srijedu, kapetan drugog teretnog broda koji je plovio uz obalu Adena izvijestio je o ukupno pet eksplozija u obližnjim vodama, rekao je UKMTO, kasnije identificirajući brod kao SW North Wind I. Posada i brod nisu ozlijeđeni u napadu.

Američki vlasnik i upravitelj broda SW North Wind I pod zastavom Paname nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar. Višemjesečna kampanja Hutija protiv komercijalnog brodarstva nastavljena je usprkos osvetničkim udarima Britanije i Sjedinjenih Država, koji su oborili dronove i bombardirali mjesta napada u Jemenu.

Napadi Hutija remete globalne opskrbne lance

Napadi su prisilili vlasnike brodova da preusmjere brodove dalje od Crvenog mora i Sueskog kanala na dužu rutu oko južnog vrha Afrike, kaskadirajući troškove i kašnjenja kroz globalne opskrbne lance. U napadima Hutija potopljena su dva broda i ubijena najmanje tri člana posade. Hutiji su rekli da napadi neće prestati dok Izrael ne zaustavi svoju "agresiju" u Gazi.