iranski napad na izrael

Miro Kovač o eskalaciji na Bliskom istoku: 'Možda je ovo sve dogovoreno s Amerikancima'

01.10.2024 u 21:15

Bionic
Reading

Dramatičnu situaciju na Bliskom istoku komentirao je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač

Danas popodne u svijetu je odjeknula izjava visokog dužnosnika iz Bijele kuće, da postoje naznake da bi Iran uskoro mogao napasti Izrael. Par sati nakon toga, Iran je doista i lansirao balističke rakete na Izrael.

Tel Avivom odzvanja pucnjava, ima i žrtava, a eksplozije se čuju i u Jeruzalemu. Izraelska vojska kaže da su rakete ispaljene iz Irana. Izraelske obrambene snage (IDF) pozivaju Izraelce da ostanu pripravni i precizno slijede upute zapovjedništva na frontu. Potencijalno je ovo početak nečega od čega su svi strahovali - sveopćeg rata na Bliskom istoku.

Bivši šef diplomacije Miro Kovač rekao je za RTL da bi Amerikanci zapravo željeli izbjeći eskalaciju sukoba, da se Rusija neće puno miješati te da se i Kinezi drže više-manje po strani.

Napad Irana je očekivan

Kovač smatra da se napad Irana na Izrael očekivao.

'To su Amerikanci i Britanci najavili, Izraelci su se pripremili. Vidjet ćemo sad kad završi ova velika serija napada, hoće li to biti jedina, koliko je tih projektila zaustavljeno. I vidjet ćemo kako će se nakon ovoga Izrael postaviti. Hoće li uzvratiti ili pustiti da napad prođe nekažnjeno da to bude neka vrsta simboličkog odgovora Iranaca', kaže Kovač.

Na pitanje misli li da Iran ipak može iznenaditi Izraelce, Kovač kaže da Iran mora odgovoriti zbog svoga ponosa i pokazati da ima snagu i moć i da mi ne znamo je li ovo možda čak dogovoreno i s Amerikancima.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

'Netanyahu je toliko bio efikasan u borbi protiv Hamasa i Hezbolaha da mu još samo preostaje Iran. Sad je pitanje ima li on dovoljno snage i potpore da možda u bliskoj budućnosti pokuša napraviti neku vrstu 'deala' s Irancima. Ja sam bio kod njega u uredu prije par godina dok sam bio ministar. On je bio predsjednik Vlade i ministar i on mi je pokazao na karti Bliskog istoka: 'Ovo smo riješili i ovo smo riješili i samo nam ostaje još Iran i moramo s njim još razriješiti'. A on nikad nije bio jači. Ima još dvije i pol godine mandata, ima dobru većinu u parlamentu, njegova stranka dobro stoji u javnosti. Sad je pitanje hoće li on imati dovoljno snage da napravi neku vrstu 'deala' s Iranom. Možda to zvuči futuristički, sada u ovom trenutku, ali to je jedini put', kaže on. 

Vodi li ovo prema većem sukobu?

Kovač kaže da bi Izrael mogao odgovoriti primjerice udarom na nuklearna postrojenja te, naravno, može udariti i na naftna polja, što bi moglo proizvesti naftni šok u smislu cijena na svjetskom tržištu.

Na pitanje hoće li se Amerikanci onda uključiti u ovaj sukob ako se pokažu veće posljedice, Kovač kaže da su već poslali pojačanje na Bliski istok i dali Izraelcima vrlo jasnu podršku za kopnenu operaciju u južnom Libanonu te da će morati na kraju krajeva, htjeli oni to ili ne, biti na strani Izraela.

'Jaka je solidarnost, međutim ono što mi čujemo jest da i Amerikanci i Iranci u biti nemaju interes za eskalaciju. Možda to ima u nekoj mjeri Netanyahu, možda on želi povući Irance u jedan sukob pa da se Amerikanci aktiviraju, ali mi to ne znamo. Ali u svakom slučaju Amerikanci bi željeli izbjeći eskalaciju sukoba', dodaje.