naveli zahtjeve

Možemo! najavljuje interpelaciju na rad Vlade u energetskoj politici

25.06.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Stranka Možemo! najavila je u utorak interpelaciju o radu Vlade zbog neupravljanja energetskim sektorom, traže hitnu promjenu smjera hrvatske energetske politike, upravljačkog modela u INA-i, ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu te građansku energetiku

"Plenkovićeva vlada uopće ne upravlja energetskim sektorom. Zato ćemo kraj ovog desetljeća dočekati potpuno nespremni na klimatske promjene, što će imati goleme posljedice na svakodnevni život građana”, poručile su saborske zastupnice Možemo! Sandra Benčić i Jelena Miloš na konferenciji za medije u Saboru.

Smatraju da su građani žrtve neučinkovitog upravljanja, kroz cijenu struje i nemogućnost da postanu energetski neovisni, kroz dugoročne posljedice koje će nastati ne usmjerimo li strateške kompanije u energetskom sektoru da postanu dio rješenja problema energetske samodostatnosti i zaštite okoliša i ljudskog zdravlja.

Među zahtjevima Vladi su povećanje ulaganja u infrastrukturu za prijenos i distribuciju električne energije kroz HOPS i HEP te promjena regulative za građansku energetiku putem koje će biti omogućena solarizacija zemlje.

Tu su i zahtjevi za preuzimanjem kontrole nad upravljanjem INA-om, promjena načina upravljanja LNG kapacitetima tako da odgovaraju potrebama javne opskrbe u RH te izlazak Hrvatske iz štetnog Ugovora o energetskoj povelji.

Benčić je istaknula kako je prošlotjedni nestanak električne energije u gotovo cijeloj Dalmaciji, Lici i dijelovima Slavonije dokaz zapuštenosti elektroenergetske infrastrukture u RH, što je priznao i sam HEP.

"HEP ODS je u strateškom dokumentu iz 2021. najavio ulaganja u mrežu koja će se financirati iz NPOO, tri godine kasnije mi nemamo nikakvih informacija o tome u kojoj je taj projekt fazi, a rok za korištenje tih sredstava ističe 2026.”, upozorila je.

Postojeća zakonska regulativa, kaže Benčić, onemogućava ubrzanu solarizaciju i građansku energetiku, kao i energetske zadruge, a dozvole za projekte obnovljivih izvora energije čekaju se više od 200 dana. "Ovu interpelaciju ćemo pokrenuti, između ostalog, i zato što od ove Vlade želimo čuti zašto smo europski rekorderi u trajanju postupaka odobravanja dozvola za ulaganja u projekte OIE", rekla je.

Jelena Miloš istaknula je kako će od Vlade tražiti i da pojasni kako i zašto su uspjeli izgubiti kontrolni paket u kutinskoj Petrokemiji, još jednoj u nizu koju je HDZ jednostavno prepustio drugima na upravljanje, za što nitko ne odgovara.

sve osim nogometa

Učitavanje...