posao težak 500 milijuna dolara

Nabava borbenih aviona: Grabar Kitarović, Plenković i Krstičević na dnevnom redu Povjerenstva za sukob interesa

29.06.2018 u 08:18

Bionic
Reading

Nabava borbenih aviona od Izraela mogla bi postati predmetom kojim će se baviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, na dnevnom redu sjednice povjerenstva sazvane za petak je pokretanje postupka protiv najviših dužnosnika, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića, vezano za spomenutu nabavu

Povjerenstvo tek treba donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Kolinde Grabar Kitarović, Andreja Plenkovića i Damira Krstičevića, a kako tportal doznaje, protiv predsjednice i premijera su stigle prijave, a pažnju povjerenstva ministar Krstičević je zadobio zbog medijskih napisa, anonimne prijave te vlastitog zahtjeva.

Podsjetimo, Vlada je krajem ožujka donijela odluku da se ide u nabavu borbenih aviona F-16 Barak od Izraela po cijeni od 500 milijuna dolara, što ga čini najvećim vojnim poslom u Hrvatskoj, a iako su avioni stari 30-ak godina Vlada tvrdi kako će ih Hrvatsko ratno zrakoplovstvo moći koristiti sljedećih 25 godina.

Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković još je u travnju potvrdila interes povjerenstva za Krstičevićem, odnosno namjeru da se rasvijetli njegova povezanost s bivšim poslodavcem, tvrtkom King ICT. Tada je rekla da je njegov slučaj otvoren na temelju medijskih napisa te na temelju anonimnih prijava, a rekla je i kako je Krstičević sam zatražio mišljenje povjerenstva te napisao opsežnu izjavu s obzirom na to da tvrtka u kojoj je nekoć obavljao visoke funkcije iznimno puno posluje s državom.

Sjenu na njegovu moguću povezanost s bivšim poslodavcem bacio je konačan izbor izraelske ponude za kupnju borbenih zrakoplova. Naime, King ICT surađuje s tvrtkom koja je radila s izraelskom vladom oko prodaje zrakoplova.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Povjerenstvo će odlučivati o pokretanju ili nepokretanju postupaka i protiv potpredsjednika Sabora Bože Petrova, te saborskog zastupnika Milorada Pupovca.