NAPAD NA ŠIJITE U PAKISTANU

Najmanje osam mrtvih u terorističkom napadu

06.05.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Najmanje je osam pakistanskih šijita ubijeno, a petnaestero ranjeno u petak u pakistanskom gradu Kveti u terorističkom napadu za koji se sumnja da su ga počinili islamski militanti, objavila je policija

Dužnosnik pakistanske policije Hamid Šakil je rekao da su napadači otvorili vatru na šijite koji su se okupili jednom gradskom parku i potom pobjegli, izvijestila je agencija Reuters. 'Oni su su bavili jutarnjim vježbama kada su napadači došli u dva automobila i zapucali na njih ne birajući mete', rekao je Šakil agenciji Reuters.

Pakistanski mediji su izvijestili da su na šijite prvo ispaljene rakete iz ručnog bacača nakon čega je otvorena puščana paljba, izvijestila je agencija ANSA.

Napad u Kveti na jugozapadu Pakistana prvi je veći nasilni incident od smrti Osame bin Ladena. Ubojstvo čelnika Al Kaide potaknulo je strahove od osvete sunitskih militantnih skupina koje djeluju u zemlji među kojima su mnoge povezane s Al Kaidom.

Za napad u Kveti još nitko nije preuzeo odgovornost a za većinu dosadašnjih napada na šijite, koje suniti smatraju hereticima, pakistanski su dužnosnici krivili najzloglasniju militantnu pakistansku skupinu Laškar-e-Džanghvu, blisku Al Kaidi.

Šijiti čine oko 20 posto stanovništva u većinski sunitskom Pakistanu koji ima 170 milijuna stanovnika.