JOSIPOVIĆ PREDLAŽE

'Neka Predsjednica na ured u Vukovaru stavi ćiriličnu tablu'

14.01.2016 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednica sigurno ima važan razlog, važnu političku poruku koju želi poslati izmještanjem Ured u Vukovar. To sigurno nije obilježavanje mirne reintegracije. Obilježavali smo je svih ovih godina dostojno, uz važne goste iz zemlje i inozemstva, piše Ivo Josipović u kolumni na portalu Autograf

Bivši predsjednik Josipović osvrnuo se među ostalim i na problem koji je podijelio Vukovar i Hrvatsku te natuknuo da bi ga mogla riješiti upravo Kolinda Grabar Kitarović koja ga je naslijedila na Pantovčaku.

'Zamislite da Predsjednica na svom privremenom uredu u Vukovaru, uz državnu i predsjedničku zastavu, stavi natpis:

URED PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE U VUKOVARU – КАНЦЕЛАРИЈА ПРЕДСЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ У ВУКОВАРУ

Jer, mirna reintegracija je možda najbolji potez hrvatske vlasti, posebno predsjednika Tuđmana u onim burnim vremenima. Umjesto krvlju, slobodu hrvatskog Podunavlja platili smo određeim kompromisom, pravednim, mudrim i korisnim.

Ne vjerujem da je izmještanje potrebno ni radi pijeteta prema stradanjima Vukovara. I to se može dostojno učiniti jednodnevnim odlaskom u Vukovar. Isto je i s političkom podrškom razvoju gospodarstva u Vukovaru.

Ali, ima jedna važna poruka koju možda predsjednica želi dati, za koju se nadam da je predsjednica planira.

Velika i važna.

Poruka kojom bi potvrdila privrženost multikulturalnosti i poštivanju ustavom utvrđenih manjinskih prava.

Zamislite da Predsjednica na svom privremenom uredu u Vukovaru, uz državnu i predsjedničku zastavu, stavi natpis: URED PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE U VUKOVARU – КАНЦЕЛАРИЈА ПРЕДСЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ У ВУКОВАРУ.

Nadam se da će to učiniti! Time bi Predsjednica u potpunosti opravdala svaki trošak, amortizirala svaku kritiku o tome kako se u teškim vremenima nepotrebno troši. A obilježavanje mirne reitegracije dobilo bi puni smisao, kao i izmještanje Ureda u Vukovar.

Istina je, dvojezične ploče postoje, barem dok je ove Vlade i dok čekići ne obave svoj posao, na Vladinim zgradama.

Iskreno, puno mi je važnije hoće li presjednica otjerati Nečastivog u liku međunacionalne mržnje i fašizmoljupca, nego hoće li preseliti svoj Ured. Jer, ovo drugo je jedno od onih predizbornih obećanja koja su, bez obzira jesu li pomogla na izborima, nevažna. A otjerati Nečastivog mržnje prevažna je zadaća predsjednice, i ne samo nje
Ali, potez Predsjednice koja je svojevrsna ikona hrvatske desnice, pa i one koja razbija dvojezične ploče, bila bi jasna poruka da Hrvatska sigurno hoće u desno, ali ne i u desničarenje.

Posebno ne onog tipa kakav propagiraju neki likovi karikturalne desnice koje smo vidjeli na predsjedničinoj inauguraciji zbog zasluga u kampanji, razni bujanci, tomci, šeparovići, dnevnohaerovci…

Iskreno, puno mi je važnije hoće li presjednica otjerati Nečastivog u liku međunacionalne mržnje i fašizmoljupca, nego hoće li preseliti svoj Ured. Jer, ovo drugo je jedno od onih predizbornih obećanja koja su, bez obzira jesu li pomogla na izborima, nevažna. A otjerati Nečastivog mržnje prevažna je zadaća predsjednice, i ne samo nje', zaključuje svoju kolumnu Josipović.