snažan impuls razvoju

Nema ga Europa: Veličanstveni gaming centar uskoro niče u Hrvatskoj

31.05.2024 u 18:34

Bionic
Reading

U Novskoj će ovog ljeta započeti gradnja Gaming centra, prvog takvog u Europi. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je odluku o odobravanju bespovratnih EU sredstava u iznosu od 26.4 milijuna eura za izgradnju prve faze ovog centra

„Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji i EU projektu ikad u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj.“, istaknula je Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, i dodala kako će taj projekt „promijeniti vizuru grada i dati snažan impuls razvoju Novske i Županije. "Naš najveći izazov počinje!“

Centar za gaming industriju gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske na površini od 8 hektara.

Kampus je kompleks koji čini više zgrada: fakultet sa sportskom dvoranom i bazenom, studentski dom za smještaj 250 korisnika, akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara ostali prateći sadržaji.

Prostorom dominira arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO i u njoj će biti 2500 mjesta za promatrače i prostor za odvijanje gaming natjecanja. Centar će postaviti nove standarde za studentske kampuse.

Gradnja Centra nastavak je priče koja je u Novskoj počela 2018. otvaranjem Poduzetničkog inkubatora Pismo, specijalizirano i usmjereno razvoju tvrtki iz područja videoigara.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike od početka je uključen u ovaj projekt, jer je tada bio gradonačelnik Novske. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt donio živost u grad i što u Novsku dolaze mladi iz svih krajeva Hrvatske.

U budućem gaming kampusu u Novskoj provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program za 24 učenika.

U prvoj fazi projekta gradit će se prometnice, sportski tereni, zgrade fakulteta i studentski dom te energana. Završetak građevinskih radova i otvorenje Gaming centra u Novskoj očekuje se 2027. godine

Gaming centar u Novskoj prvi je projekt u Hrvatskoj koji se financira iz EU fonda za pravednu tranzicijiu.

Nositelj je projekta Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.