novi sastav

Ništa od rodne ravnopravnosti? Ursula von der Leyen bit će okružena muškarcima

26.08.2024 u 18:18

Bionic
Reading

Iako joj je cilj bio imati podjednak broj žena i muškaraca kao europskih povjerenika, po svemu sudeći europske su države ignorirale takvu ideju nove/stare šefice Europske komisije Ursule von der Leyen

Ursula von der Leyen polagano se približava kraju formiranja svoje nove europske vlade i izboru posljednjih povjerenika. Radi se o, slično kao i u slučaju ministara u vladama, visokim dužnosnicima koji nadziru klimatsku, tehnološku i industrijsku politiku EU-a, pregovaraju o trgovinskim sporazumima, nadziru europske zakone, dijele milijarde bespovratnih sredstava i sastavljaju proračun za Uniju.

Predlažu ih vlade država članica, predsjednik Komisije im dodjeljuje portfelj, a potvrđuje ih Europski parlament. No iako je Von der Leyen, nakon što je ponovno bila izabrana na čelo EK, kazala da teži 'jednakom udjelu muškaraca i žena' u Komisiji, taj cilj je ugrožen jer su države članice ignorirale njezin zahtjev da predlože dvoje kandidata, muškarca i ženu, piše Guardian.

Rok za predlaganje kandidata za povjerenike u Europskoj komisiji završava 30. kolovoza, a do sada je predloženo 14 muškaraca i pet žena. Od sedam zemalja koje još trebaju predložiti svoje kandidate, očekuje se da će dvije (Litva i Rumunjska) uskoro zacementirati svoje prijedloge za muške kandidate, a za druge dvije (Belgija, Danska) također se vjeruje da će predložiti muškog kandidata. Muškarci su bliže nominaciji u još dvije zemlje koje tek trebaju dati svoje prijedloge (Italija i Portugal) dok su žene favoriti u Bugarskoj.

U najgorem slučaju sljedeća Komisija, za koju se očekuje da će preuzeti dužnost u prosincu, mogla bi imati samo 22 ili 26 posto žena (uključujući samu Von der Leyen), što je lošije od prethodnog sastava Komisije, koja je kada je preuzela dužnost 2019. imala 44-postotnu zastupljenost žena.

'Nema pravne obveze'

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Lina Gálvez pozvala je Von der Leyen da inzistira na tome da joj vlade EU-a ponude kandidatkinje. 'Nikad ništa ne postižemo bez pomicanja granica, bez pritiska. Pogotovo sada, kada su antirodne ideje jedan od temelja fašističkih, antidemokratskih pokreta... ne možemo pokazati da je naša predanost rodnoj ravnopravnosti slaba', kazala je za Guardian.

Zadatak Von der Leyen otežava i to što države koje nominiraju istu osobu za povjerenika ne moraju predložiti ženskog kandidata. Naime većina 'povratnika' na mjesta povjerenika su muškarci - poput Thierryja Bretona iz Francuske, koji se nedavno sporio s tehnološkim mogulom Elonom Muskom, i Maroša Šefčoviča, potpredsjednika Komisije s velikim resorom koji uključuje odnose između EU-a i UK-a. Latvijac Valdis Dombrovskis, Nizozemac Wopke Hoekstra i Mađar Oliver Várhelyi također su odabrani kao povratnici u Bruxelles. Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica jedina je žena nominirana za 'povratnicu'.

Nekoliko čelnika EU-a reklo je da nemaju namjeru nominirati ženu jer za to ne postoji pravna obaveza. 'S poštovanjem i u skladu s ugovorima, donijeli smo odluku da pošaljemo jedno ime', rekao je irski premijer Simon Harris u lipnju, potvrdivši svoju namjeru da za povjerenika predloži ministra financija Michaela McGratha.

  • +7
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Zahtjev za predlaganje dvoje kandidata nije bio dobrodošao u mnogim prijestolnicama EU-a jer odabir imena povjerenika EU-a često je dio složenih pregovora između vladajućih stranaka i/ili premijera i predsjednika.

No odbijanje ideje Von der Leyen moglo bi se obiti o glavu tim državama članicama te bi njihovi povjerenici mogli dobiti slabije umjesto velikih financijskih resora, kojima se nadaju. Prethodnih godina države čije su vlade razočarale Komisiju dobile su povjerenike u resorima poput višejezičnosti, odnosno obrazovanja i kulture.

'Svaki povjerenik želi resurse, novac za trošenje na politike, moć, kompetencije, a to nije moguće za sve njih', rekla je Sophia Russack iz Centra za europske političke studije u Bruxellesu. 'Ne postoji 27 ili 26 važnih portfelja', dodala je Russack, sugerirajući bi se upravo 'važnošću' resora moglo manipulirati - 'ili mi predloži ženu za povjerenika ili ćeš dobiti jedan od onih portfelja koje nitko ne želi'.

Korak unatrag

Europska komisija u kojoj bi dominirali muškarci bio bi neugodan korak unatrag za strategiju EU-a o rodnoj ravnopravnosti, a koja je 2020. pozvala na 'rodnu ravnotežu od 50 posto na svim razinama upravljanja do kraja 2024. godine'.

Upućeni sugeriraju da se s manje rodno uravnoteženom Komisijom povećavaju šanse da kandidate za povjerenike odbije Europski parlament. Svi oni moraju se pojaviti na saslušanju pred odborima Europskog parlamenta prije nego što plenum izglasa hoće li odobriti cijelu Komisiju. Jedan diplomat EU-a kazao je da će se pritom procjenjivati ne samo njihova sposobnost, nego i propitkivati zašto njihova država nije predložila ženu za tu poziciju.

Naime, kako piše Politico, koji je također problematizirao temu budućeg sastava Europske komisije, interna pravila Europskog parlamenta izričito kažu da bi zastupnici trebali obratiti 'posebnu' pozornost na ravnotežu između spolova kada se radi o procjeni kandidata za povjerenike na nadolazećim saslušanjima ove jeseni.

Znači li to da će Parlament početi odbijati muške kandidate kako bi se izjednačili žene i muškarci?

'Slabiji muški kandidati imat će problema u Europskom parlamentu i mnogi će vjerojatno biti odbijeni kako bi se dobio rodno uravnotežen sastav Komisije', predviđa austrijski socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu Andreas Schieder.