vlada razmatra mogućnost

Njemačka će zadržati granične kontrole i nakon Europskog prvenstva?

29.06.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Njemačka vlada razmatra mogućnost zadržavanja graničnih kontrola i nakon završetka Europskog prvenstva u nogometu, rekao je glavni tajnik vladajuće Liberalno-demokratske stranke (FDP) Bijan Djir-Sarai u subotu

"Stacionarne kontrole na granicama su se do sada pokazale vrlo uspješnima. To je vrlo uspješni mehanizam za sprječavanje ilegalnog useljavanja i zato bi kontrole trebale ostati i nakon Europskog prvenstva", rekao je Djir-Sarai u razgovoru za dnevnik Bild.

Od uvođenja stacionarnih kontrola na graničnim prijelazima prema Francuskoj, Beneluxu i Danskoj, pored dosadašnjih kontrola prema Švicarskoj, Austriji, Češkoj i Poljskoj, na granicama je uhićeno 603 osoba za kojima je bila raspisana tjeralica.

Osim toga je uhićeno 150 krijumčara ljudima te spriječeno oko 150 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uvelo kontrole i na granicama prema zapadu i sjeveru tijekom Europskog prvenstva u Njemačkoj kako bi spriječilo eventualnih dolazak huligana.

Kontrole u zračnim i morskim lukama je tijekom trajanja prvenstva također moguće uvesti "po potrebi".

Njemačka je stacionarne kontrole na granici s Austrijom uvela još na jesen 2015. u jeku izbjegličkog vala.

Kontrole prema Švicarskoj, Češkoj i Poljskoj su uvedene prošle jeseni zbog novih krijumčarskih ruta preko istoka Europe.

Sindikat policajaca savezne pokrajine Brandenburg, koja graniči s Poljskom, smatra da uvođenje stacionarnih kontrola ne predstavlja prednost u borbi protiv ilegalnog useljavanja u usporedbi s mobilnim kontrolama koje su se prakticirale do tada.