naoružani do zuba

Nova raketna podmornica Sjeverne Koreje je loša, ali greška bi bila ignorirati je

15.09.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja nedavno je predstavila novu 'taktičku nuklearnu udarnu podmornicu', za koju se čini da je zapravo prerađena podmornica na konvencionalni pogon iz vremena Hladnog rata, ali kojoj su dodane nove raketne sposobnosti

I dok je dizajn plovila prilično loš, SAD i saveznici ne mogu si priuštiti ignoriranje potencijalne prijetnje koju predstavlja takva sposobnost Sjeverne Koreje. Sjevernokorejski državni mediji svečano su popratili porinuće nove podmornice s mogućnošću ispaljivanja balističkih projektila 'u korejskom stilu'.

Podmornica broj 841, također poznata kao Heroj Kim Kun Ok, predstavljena je u srijedu, a sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da će postati ključno 'podvodno ofenzivno sredstvo pomorskih snaga'.

Fotografije s ceremonije porinuća u brodogradilištu Sinpho pokazale su plovilo za koje analitičari kažu da je modificirana podmornica klase Romeo iz vremena Hladnog rata. Vjerojatno je riječ o istoj podmornici Romeo koja se prerađivala kad je Kim posjetio brodogradilište u srpnju 2019. Čini se da je prošla kroz značajne prerade i promjene u dizajnu. Najznačajnije je veliko proširenje odjeljka za rakete, a on je sada dulji i može nositi više oružja.

Riječ je o novoj opciji za Sjevernu Koreju, kojom može prijetiti neprijateljima, posebno imajući u vidu to da se čini da može nositi balističke rakete kratkog i dugog dometa, kao što su Pukguksong-1 i Pukguksong-3, te lansirati krstareće projektile kao što su Hwasal-2, koji se koriste za kopneni napad. Sve te rakete imaju domet koji pokriva cijelu Južnu Koreju, Japan i američke baze u tim zemljama - ako se lansiraju iz sjevernokorejskih voda.

'Ovo je zapravo samo način da dobijete još jedan mobilni lanser projektila koji može, u ovom slučaju, ići pod vodu i teško ga je pronaći', rekao je za Insider Bryan Clark, bivši časnik američke mornarice i stručnjak za obranu u Institutu Hudson. 'Što nije ništa drugačije od onoga što Sjevernokorejci već rade sa svojim mobilnim lanserima projektila koje skrivaju u špiljama.'

Podmornice klase Romeo prvotno je izgradio Sovjetski Savez u kasnim 1950-im i ranim 1960-im. Sposobnost je bila dijeljena, a Kina je kasnije razvila svoju varijantu. Sjeverna Koreja nabavila je neke primjerke od Kine, ali ih je i sama izgradila.

Onima koje je Sjeverna Koreja dobila prethodila su nastojanja da se utišaju bučne dizel-električne podmornice pa se to plovilo i kasniji derivati smatraju prilično glasnima.

Izgleda cool, ali...

Tom Shugart, obrambeni analitičar i bivši podmorničar, napisao je na X-u, nekadašnjem Twitteru, da sjevernokorejska podmornica 'izgleda cool', ali je također rekao da bi se kladio u svoj 'sljedeći ček mirovine da je glasna'.

  • +9
Sjeverna Koreja pohvalila se novom podmornicom Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Buka olakšava praćenje, a budući da podmornica ima konvencionalni pogon, za razliku od nuklearnog, morat će izroniti na površinu svakih nekoliko dana da bi se napunila i u tom bi se trenutku mogla lako otkriti - što nije idealno za daleke misije. Radi sigurnosti morat će ostati blizu sjevernokorejskih obala, gdje Južna Koreja i Japan, kao i SAD, mogu bolje pratiti gdje se nalazi.

Unatoč sjevernokorejskoj najavi, nije sasvim jasno je li podmornica još u potpunosti operativna. Južnokorejski vojni dužnosnici rekli su da Sjeverna Koreja vjerojatno pretjeruje govoreći o mogućnostima plovila i nije jasno hoće li odmah biti u stanju učinkovito primiti balističke, krstareće, nuklearne ili druge projektile.

Sposobnost nošenja te vrste oružja, međutim, bila je glavna modifikacija podmornice Romeo, a koja sada ima raketni toranj pomalo sirovog izgleda - uključujući više vertikalnih lansirnih cijevi - što strši iz njenog trupa.

'Pomalo je to loše, poput mnogih verzija podmornica s balističkim projektilima koje su svi ranije radili', rekao je Clark. U većini ovakvih slučajeva cijevi za projektile su u biti pričvršćene remenima ili vijcima na plovilo, s glavnim ciljem da se vidi može li podmornica ići pod vodu, hoće li je biti teško pronaći i može li predstavljati prijetnju neprijatelju. Sofisticiraniji dizajn dolazi kasnije.

Alat za razmjenu poruka

Modificirana podmornica Romeo izgleda pomalo nezgrapno i vrijeme će pokazati može li izvući maksimum iz svojih brojnih preinaka, ali daje Sjevernoj Koreji novu mogućnost slanja prijetnji SAD-u i njegovim saveznicima.

'To je stvarno alat za razmjenu poruka za Sjevernu Koreju', rekao je Clark za Insider. 'Daje im opciju da prijete napadima s manje upozorenja, posebno protiv Japana i Južne Koreje', što bi im 'moglo biti dobro oruđe u pregovorima', dajući im veću moć uz kopnene rakete i topništvo.

Također pokazuje da Sjeverna Koreja daje prioritet novim nuklearnim sposobnostima za svoju mornaricu. Uz vjerojatno još 19 plovila klase Romeo u zalihama, moguće je da bi se Kim mogao usredotočiti na preinaku barem nekih, ako ne i mnogih, na sličan način. Iako bi posao išao sporo, dao bi Sjevernoj Koreji još jedan način da poveća svoju moć nuklearnog udara.

Međutim, ako bi se koristila u borbi, podmornica Romeo vjerojatno bi dobila samo jednu priliku i to bi vjerojatno trebao biti preventivni napad. Nakon tog udara malo je vjerojatno da bi plovilo moglo pobjeći dovoljno brzo ili ostati neotkriveno, što ga čini ranjivim na protunapad.

Drugim riječima, to je 'alat koji pomaže strategiji Sjeverne Koreje', rekao je Clark, ali u ovom trenutku 'zapravo nije nešto što će pružiti vrlo snažnu operativnu korist'.