ODLAZAK ŠEFICE EPA-E

Nova sumnjiva ostavka u Obaminoj administraciji

28.12.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Čelnica američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Lisa Jackson podnijet će ostavku nakon četverogodišnjeg mandata koji je počeo s velikim nadama glede akcija na području borbe protiv klimatskih promjena i drugih problema, ali je završio s potezima u svrhu obrane agencije od napada industrije, republikanaca u Kongresu i povremeno nedostatka potpore Bijele kuće Baracka Obame, piše u četvrtak The New York Times

Jackson (50) je rekla predsjedniku Obami ubrzo nakon njegova reizbora u studenome da želi napustiti administraciju početkom iduće godine. Djelatnike Agencije o svojoj je odluci izvijestila u četvrtak ujutro i izdala kratko priopćenje u kojemu navodi kako je uvjerena da 'brod plovi u pravom smjeru'.

Jackson nije rekla što namjerava raditi nakon odlaska iz vlade i zasad nije imenovan njezin nasljednik, iako se očekuje da će tu dužnost preuzeti, barem privremeno, njezin zamjenik Robert Perciasepe.

Njezin odlazak dolazi u vrijeme kada mnogi aktivisti za zaštitu okoliša propituju predanost Obame bavljenju klimatskim promjenama i drugim problemima okoliša. Nakon njegova reizbora i kampanje u kojoj je globalno zatopljenje jedva spomenuto, Obama je rekao da će njegovi prioriteti biti radna mjesta i gospodarstvo te da namjerava potaknuti 'razgovor' o klimatskim promjenama u idućim mjesecima.