značajan napredak

Novi režim liječenja opake bolesti koja pogađa žene mogao bi spasiti mnoge živote

15.10.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Liječnici hvale novi režim liječenja raka vrata maternice jer smanjuje rizik od umiranja za 40 posto, što je najveći napredak u borbi protiv te bolesti u posljednjih 25 godina

Rak vrata maternice četvrti je najčešći rak u žena u svijetu s oko 660.000 novih slučajeva i 350.000 smrtnih slučajeva svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Svake godine Velika Britanija bilježi oko 3200 slučajeva te bolesti i 800 smrti. U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 230 žena, a umre ih oko 120.

Mnoge od oboljelih žena su u 30-ima, a unatoč poboljšanju skrbi, rak se vraća u čak 30 posto slučajeva.

No novi režim liječenja mogao bi spriječiti mnoge smrti, piše Guardian. Istraživanje objavljeno u Lancetu, a koje je proveo University College of London (UCL), pokazalo je da novi način liječenja ovog raka u trećoj fazi kliničkog ispitivanja pokazuje smanjenje rizika od smrti za 40 posto, a od recidiva unutar najmanje pet godina za 35 posto.

Istraživanje je provedeno na 500 oboljelih žena iz nekoliko zemalja tijekom 10-godišnjeg razdoblja, a kod kojih se rak nije proširio na ostale organe.

Novi režim liječenja uključuje kratku indukcijsku kemoterapiju, u trajanju od šest tjedana, a potom se pacijentice podvrgnu radioterapiji te tzv. kemoradioterapiji na tjednoj bazi. Kontrolna skupina je tijekom istraživanja primala samo uobičajenu kemoterapiju.

'Ovim pristupom liječenju možemo izravno napraviti pozitivnu razliku, i to korištenjem postojećih lijekova koji su jeftini i već odobreni za upotrebu. Već su ga prihvatili neki centri za rak i nema razloga da se ovakav režim terapije ne ponudi svim pacijentima oboljelim od ovog raka', istaknula je dr. Mary McCormack, koja je radila na istraživanju, dodavši da je ovo otkriće najznačajniji napredak u liječenju raka vrata maternice od kraja prošlog stoljeća.

'Jednostavan čin dodavanja indukcijske kemoterapije na početak kemoradijacijske terapije za rak vrata maternice dao je izvanredne rezultate. Sve veći broj dokaza pokazuje da dodatna kemoterapija prije drugih tretmana, poput operacije i radioterapije, može poboljšati šanse za uspješno liječenje pacijenata. Ne samo da može smanjiti šanse da se rak vrati, već se može i brzo primijeniti korištenjem lijekova koji su već dostupni diljem svijeta', rekao je dr. Iain Foulkes, izvršni direktor za istraživanje i inovacije u Cancer Research UK-u.