UŽAS I VELIKI TROŠKOVI

Novi udar na novčanik: Jajima cijena viša i 50 posto!

06.11.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Jaje koje se donedavno moglo kupiti za 1,20 kuna ovih se dana u prodavaonicama i na tržnicama u prosjeku prodaje 50 posto skuplje, za 1,80 kuna, a kod manjih trgovaca i za 2 kune. Za 10 jaja tako treba izdvojiti i 6 do 8 kuna više, što znači da ni ta namirnica, kojoj je u krizi i recesiji potrošnja rasla desetak posto, nije više 'socijalna' kategorija hrane na meniju siromašnijih građana. A bit će još skuplja, najmanje 5 do 10 posto, tvrde proizvođači, jer su i na cijenu jaja utjecali dugotrajna suša i sve skuplja stočna hrana, koja u biznisu s jajima čini više od 50 posto troškova, otkriva Večernji list

'Tko svoje kokice nije poslao pod nož, kako to ovih dana često rade manji peradari, cijene jaja morao je povisiti', kazao je za Večernjak predsjednik uprave Perfe-BioMarko Brajević, ističući kako su i zbog prilagodbe standardima EU-a i velikih ulaganja farme nesilica mnogima sve neisplativije, a završni udarac bila je cijena soje i kukuruza.

Ta sirovina čini otprilike 90 posto hrane za nesilice, koja je sada i 250 posto skuplja. Sa 1,20 kuna za kilogram, kukuruz je u nekoliko mjeseci poskupio na 1,85 kuna (uskoro će, predviđa se, i na 2 kune!), a soja sa 2,30 na 4,40 kuna. Jakov Ćorić iz Gale kaže kako cijene jaja nisu rasle najmanje 10 godina. Kukuruz je posljednjih 30-ak godina stajao u prosjeku 10 do 11 eurocenti za kilogram, da bi posljednjih mjeseci skočio 150 posto, na 25 eurocenti, a soja 100 posto.

Cijena jaja sve do lani računala se na bazi 0,80 kn/kg kukuruza pa je konačni rast cijena neminovan, tvrdi Ćorić, koji je u posljednje dvije godine samo na cijenama hrane za nesilice izgubio 10 milijuna kuna, a prilagodba EU, obnova i modernizacija proizvodnje stajale su ga 33 milijuna kuna. S obzirom da sve to ne mogu kompenzirati ni iz vlastite ratarske proizvodnje ni iz državnih potpora (jer ih nemaju), proizvođačima ne preostaje ništa drugo nego da dio troškova prevale na krajnje potrošače. A to nije sve.

Zbog skupe prilagodbe EU mnoge od 145 hrvatskih farmi nesilica i propadaju pa bismo uskoro mogli osjetiti i nestašicu jaja.