grad Pokrovsk

Očajnička obrana srca ukrajinske logistike: Stigla jedna od rijetkih ofenzivnih brigada

31.08.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Istočna fronta postaje epicentar rata u Ukrajini, s posebnim fokusom na grad Pokrovsk. Ovaj grad, smješten u Donjeckoj oblasti, od izuzetne je važnosti za ukrajinske snage, jer služi kao ključno logističko čvorište. Gubitak Pokrovska mogao bi značiti prekid vitalnih opskrbnih linija koje održavaju ukrajinsku obranu na širokom frontu

Pokrovsk, s predratnim stanovništvom od oko 60.000 ljudi, nalazi se oko 40 kilometara zapadno od Avdiivke, grada koji su ruske snage zauzele u sredinom veljače nakon brutalne, petomjesečne opsade. Ruske brigade i pukovnije sada su usmjerile svoje napredovanje prema Pokrovsku, čime prijete ne samo sigurnosti grada već i stabilnosti cijele istočne linije fronte.

Prema ukrajinskoj analitičkoj grupi Frontelligence Insight, Pokrovsk je postao ključna točka za distribuciju zaliha, osobito putem željezničkog prometa. Njegov strateški značaj čini ga neprocjenjivim za održavanje ukrajinskih snaga na bojištu, koje se proteže preko širokog fronta Donjecke oblasti. Svaka prijetnja Pokrovsku stoga predstavlja izravnu prijetnju sposobnosti Ukrajine da nastavi pružati otpor ruskoj agresiji u ovom dijelu zemlje.

Hitna reakcija ukrajinske vojske

U odgovoru na ovo prijeteće napredovanje, generalštab u Kijevu donio je odluku da pošalje pojačanja u Pokrovsk. Među tim pojačanjima našla se i Kara-Dag brigada, elitna jedinica ukrajinske nacionalne garde, koja je inače stacionirana na jugu zemlje. Premještanje brigade od oko 2.000 vojnika iz njenog uobičajenog položaja u južnoj Ukrajini na nepoznato bojište na istoku dodatno naglašava hitnost situacije.

Kara-Dag brigada, formirana 2014. godine, prošla je kroz nekoliko reorganizacija i intenzivnih borbenih iskustava, osobito tijekom 2022. godine. Ova brigada, iako je izvorno bila dio paravojne snage nacionalne garde koja je obavljala policijske i zaštitne zadatke, sada se bori kao prava vojna jedinica. Uz dodatno naoružanje, uključujući T-64 tenkove, Kara-Dag brigada simbolizira tranziciju nacionalne garde u ofenzivnu vojnu silu pod pritiskom ratnih okolnosti.

Rusko napredovanje i dilema ukrajinskog zapovjedništva

Unatoč slanju Kara-Dag brigade na front, rusko napredovanje prema Pokrovsku nije zaustavljeno. Ovo je izazvalo zabrinutost i pitanja o tome zašto Ukrajina ne koristi svoje dodatne rezerve kako bi osigurala ovaj ključni grad. Poznato je da Ukrajina ima još nekoliko brigada u rezervi, ali te snage nisu poslane na istok. Umjesto toga, čini se da se te rezerve koriste za ukrajinsku ofenzivu u Kurskoj oblasti, gdje je iznenadna invazija na ruski teritorij sada ušla u četvrti tjedan.

Ova odluka postavlja složeno pitanje o strateškim prioritetima ukrajinskog vojnog zapovjedništva. Dok je zaštita Pokrovska od vitalnog značaja za održavanje opskrbnih linija u Donbasu, ukrajinski lideri očigledno vjeruju da uspjesi na sjeveru, u Kursku, mogu imati veći utjecaj na ishod rata. Ruski analitičari, poput Evgenija Norina, sugeriraju da bi ovaj pristup mogao biti izuzetno rizičan. Ako Ukrajina ne uspije zadržati Pokrovsk, posljedice bi mogle biti katastrofalne za obranu u istočnoj Ukrajini.

Kockanje s visokim ulozima

Kockanje ukrajinskih vojnih lidera, između zaštite Pokrovska i poticanja ofenzive u Kursku, predstavlja klasičan primjer rizika koji rat nosi sa sobom. Ulog je iznimno visok: gubitak Pokrovska mogao bi dovesti do sloma opskrbnih linija i dodatnog jačanja ruskih snaga u Donbasu, dok bi uspjesi u Kursku mogli promijeniti dinamiku sukoba na način koji bi mogao dugoročno oslabiti ruske napore.

Iako se ukrajinska vojska suočava s teškim odlukama, jasno je da svaka pogreška u ovoj fazi sukoba može imati dalekosežne posljedice. Dok ruske snage nastavljaju pritisak na istoku, Ukrajina mora pažljivo odmjeriti svaki potez kako bi osigurala da njene obrambene linije ostanu netaknute, a istovremeno pokušati iskoristiti prilike koje bi mogle donijeti strateške prednosti na drugim bojištima.