PROCURILA INFORMACIJA

Orban ide kod Putina? 'Velike sile organizirat će razgovore između Moskve i Kijeva'

05.07.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Po shvaćanju Budimpešte, velike sile organizirat će razgovore između Rusije i Ukrajine, ali Mađarska želi potaknuti strane u sukobu da sklope mir, rekao je mađarski premijer Viktor Orban

'Mađarska je svjesna svoje veličine i svog značaja; velike zemlje vodit će velike razgovore', rekao je Orban za mađarski Radio Kossuth.

Premijer Orban istaknuo je da Mađarska 'želi potaknuti strane' na pokretanje pregovora. Prema riječima mađarskog premijera, to je bio cilj njegova posjeta glavnom gradu Ukrajine Kijevu ranije ovog tjedna, kada se sastao s predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

Podsjetimo, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs kazao je Mađarska tijekom šestomjesečnog rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a želi ostaviti trag i to predsjedništvo želi koristiti na politički način.

U četvrtak popodne procurila je informacija da će Orban zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom otputovati u petak u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ta informacija još uvijek nije službeno potvrđena.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Upitan je li Orban spreman sastati se s Putinom bez suglasnosti ostalih članica EU-a, Kovacs je u četvrtak rekao da o tome “ne želi govoriti unaprijed, nego ćemo vas izvijestiti o tome što se dogodilo”. “Nastojimo da nam mediji i medijske interpretacije ne vode politiku i u tome je možda tajna mađarskog uspjeha”, dodao je Kovacs, prenosi Hina.

Na početku svakog rotirajućeg predsjedništva uobičajeno je da u glavni grad države predsjedateljice dođu svi povjerenici Europske komisije. Ovaj put je to izostalo i Komisija bi u Budimpeštu trebala doći tek na jesen. Stoga su se pojavile spekulacije da je to odgođeno zbog Orbanovog planiranog puta u Moskvu. Kovacs kaže da je odgode posjeta Komisije došlo zbog toga što nisu uspjeli uskladiti kalendare.