'made in...'

Otkrivena moguća zemlja porijekla voki tokija koji su eksplodirali u Libanonu

18.09.2024 u 19:09

Bionic
Reading

Komunikacijski uređaji (voki tokiji) pripadnika Hezbolaha koji su danas eksplodirali u Libanonu, ubivši pritom najmanje devet osoba, a ranivši oko 300, nose oznaku 'Proizvedeno u Japanu'

Na objavljenim fotografijama uništenih voki tokija, a koje je pregledao Reuters, vidljiva je unutarnja ploča s natpisom 'ICOM' i 'Made in Japan' (Proizvedeno u Japanu). ICOM je japanska radiokomunikacijska i telefonska tvrtka, piše Times of Israel.

Tvrtka je izvijestila da je obustavila proizvodnju nekoliko ručnih komunikacijskih uređaja, uključujući i IC-V82, za koji se čini da je odgovara izgledu uništenih voki tokija u Libanonu, a za koji je proizvodnja prestala 2014.

Hezbolah je uređaje kupio prije pet mjeseci, otprilike u isto vrijjeme kada je nabavio i pejdžere koji su eksplodirali jučer, ubivši pritom 12 osoba u Libanonu i sedam u Siriji, te ranivši gotovo 3000 osoba.

Pejdžeri su proizvod tajvanske tvrtke Gold Apollo, no iz te tvrtke tvrde da ih je, prema licenci, proizvela mađarska tvrtka BAC, sa sjedištem u Budimpešti. Mađarski, pak, premijer Viktor Orban tvrdi da ti uređaji nikad nisu bili u Mađarskoj, a njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs tvrdi da su mađarske vlasti utvrdile da je BAC trgovačko-posrednička tvrtka koja nema proizvodni pogon u Mađarskoj.

  • +3
U novom napadu u Libanonu eksplodirali voki tokiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

S obzirom na veličinu i značaj operacije, a uzevši u obzir izraelske sposobnosti, ne treba isključiti ni mogućnost da su i pejdžere i voki tokije proizveli, ili barem sastavili, Izraelci, te na njih nalijepili potrebne oznake da se prikrije pravo porijeklo i tajnim ih kanalima pustili na tržište gdje su znali da će na kraju doći u ruke pripadnicima Hezbolaha.