zvijezda IDF-ove flote

Ovo je najnovije čudo kojim Izraelci gađaju Hezbolah: 'F-15 Thunder je remek-djelo'

02.10.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Izraelske zračne snage raspolažu naprednim borbenim zrakoplovima, nabavljenima iz SAD-a i poboljšanima njihovom vojnom tehnologijom

Osim nevidljivih borbenih zrakoplova F-35I Adir, Izrael posjeduje flotu zrakoplova F-15I, modificiranu verziju Boeinga F-15E Strike Eagle, a on može letjeti na velike udaljenosti.

Business Insider napravio je pregled vrhunskih izraelskih vojnih zrakoplova.

Borbeni F-15I Ra'am izraelska je verzija aviona Boeing F-15E Strike Eagle. Nakon Zaljevskog rata 1991., tijekom kojeg je Irak ispaljivao projektile Scud na njihove gradove, Izrael je nabavio avione dugog dometa da bi ojačao svoj sustav protuzračne obrane.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo razmatralo je nekoliko modela prije nego što je 1994. naručeno 25 aviona F-15I za 2,4 milijarde dolara, izvijestio je The New York Times.

Prvi avioni F-15I stigli su u Izrael 1998. godine. Tadašnji izraelski ministar obrane Yitzhak Mordechai službeno ih je primio na ceremoniji u Boeingovoj tvornici u St. Louisu u studenom 1997. Prva dva mlažnjaka F-15I došla su u Izrael u siječnju 1998.

'F-15I je remek-djelo'

'Sa strogo tehnološkog stajališta, F-15I je remek-djelo. Pružit će kvalitativne prednosti koje Izrael zahtijeva za očuvanje mira', rekao je tadašnji izvršni direktor Boeinga Phil Condit u priopćenju za javnost.

Izraelske zračne snage nazvale su svoju varijantu F-15I Ra'am, što na hebrejskom znači 'grom'. Zrakoplovi su također obilježeni naljepnicama s Davidovom zvijezdom, šestokrakim židovskim simbolom koji se pojavljuje na njihovoj zastavi.

U ove zrakoplove Izrael je ugradio svoj računalni sustav, radar za mapiranje terena te kacigu za prikaz i nišanjenje, poznatu kao DASH. Uz pomoć tehnologije DASH izraelske tvrtke Elbit Systems piloti mogu ciljati oružje jednostavno gledajući u metu. Radar sa sintetičkom aperturom F-15I APG-70 također može raditi u svim vremenskim uvjetima.

Svaki zrakoplov može nositi osam tona goriva i oružja, izvijestio je The National Interest. Prema podacima izraelskih zračnih snaga, borbeni zrakoplovi F-15I mogu preletjeti najviše 4450 kilometara bez dopunjavanja gorivom. Mogu se dopuniti gorivom čak i u letu, što im omogućuje da prevale još veće udaljenosti.

Također mogu postići brzine veće od 2,5 Macha, odnosno oko 3000 kilometara na sat. Na malim visinama maksimalna brzina F-15I iznosi 1482 kilometra na sat.

SAD prodao 50 novih Gromova Izraelu

U kolovozu je State Department odobrio prodaju 50 novih aviona F-15I i opreme za nadogradnju postojeće izraelske flote, u ukupnoj vrijednosti od 20 milijardi dolara. U prodaju su također uključeni tenkovska streljiva, minobacači i vojna vozila. Izrael zapravo neće dobiti nove F-15I do 2029. godine, izvijestio je Associated Press.

Izraelski protuofenzivni zračni napadi i vojne operacije u Gazi, nakon terorističkih napada koje je predvodio Hamas 7. listopada 2023., rezultirali su brojnim palestinskim žrtvama, zbog čega je pojačano nadziranje američke vojne pomoći Izraelu.

U borbi s Hezbolahom Izrael koristio 150 borbenih aviona

Izraelske obrambene snage priopćile su da su koristile više od 150 borbenih zrakoplova u lovu na vođu Hezbolaha u Libanonu. U subotu je pokrenut zračni napad na njihov središnji stožer u Bejrutu, pri čemu je ubijen Hasan Nasralah, vođa militantne skupine koju podupire Iran od 1992. godine.

IDF je također napao Hezbolahovu vojnu infrastrukturu diljem južnog Libanona, a pokrenuta je i kopnena ofenziva.

Natovareni 'razbijačima bunkera'

Izraelske zračne snage nakon napada su podijelile fotografije borbenih zrakoplova F-15I natovarenih bombama BLU-109, poznatim kao 'razbijači bunkera'.

Iran je odgovorio lansiranjem raketnog napada na Izrael u utorak. Američki ratni brodovi pomogli su presresti iranske projektile, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je na brifingu u utorak da je iranski napad bio 'neučinkovit'.