prioritetna meta

Pogledajte koji ukrajinski oružani sustav zadaje najviše glavobolje Rusima

03.08.2023 u 06:01

Bionic
Reading

Ruska vojska otkrila je ovih dana koji joj ukrajinski oružani sustavi zadaju najviše glavobolje otkako je Moskva u veljači prošle godine pokrenula invaziju na tu zemlju. Premda bi se očekivalo da je riječ o nekom od mnogobrojnih modernih oružja koje je Zapad donirao Kijevu, ruskim vojnicima najviše problema radi jedan priručni kompleks koji se pokazao ključnim u pokušajima Ukrajinaca da oslobode što više teritorija u aktualnoj protuofenzivi. Rusi taj kompleks smatraju prioritetnom metom, a tportal donosi više o njemu

Prema navodima jednog od najposjećenijih ukrajinskih portala koji pokriva ratna zbivanja u toj zemlji, ruskoj vojsci najviše problema zadaje američki kompleks za razminiravanje tipa M58 kojeg je Washington počeo slati Kijevu od samog početka otvorene ruske agresije. Govoreći o svojim iskustvima s M58, ukrajinski vojnici navode kako su primijetili da taj kompleks postaje prioritetna meta za Ruse kada ih oni otkriju na bojnom polju.

Ukrajinski vojnici ističu da je sustav ponajviše učinkovit na prvoj crti ukoliko za vrijeme njegovog djelovanja ima topničku i zračnu zaštitu. 'Stvar je jako dobra, ali kada bi imala vatrenu podršku iz zraka ili od topništva, onda bi radila 100 posto', kazao je za portal jedan od pripadnika 37. marinske brigade ukrajinske vojske koja koristi M58.

M58 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Staff Sgt. Jonathan Spencer

Čistač mina tipa M58 služi za deminiranje 'izbliza' i stvaranje sigurnog koridora u minskom polju zagađenom protupješačkim i protutenkovskim minama. U službi je američke vojske i Marinskog zbora još od 1988. godine i bio je nezamjenjiv sustav tijekom razminiravanja Kuvajta, Iraka i Afganistana.

Najučinkovitiji protiv nagaznih mina

M58 djeluje tako što uništava minsko-eksplozivne prepreke aktivirajući vlastita eksplozivna opružna punjenja koja se lansiraju čim stroj naiđe na minu. Eskplozivno punjenje je zapravo raketa koja se lansira preko prepreke i za sobom pritom povlači 'izbočinu' ispunjenu eksplozivom. Nakon lansiranja i aktiviranja punjenja aktiviraju se protupješačke i protutenkovske mine, ali i uništavaju obližnje prepreke od žice ili drva.

Sustav svojim djelovanjem može otvoriti očišćeni prolaz u minskom polju širine osam i duljine 100 metara. Američka vojska na temelju svojih prethodnih iskustava ističe da je M58 najučinkovitiji protiv konvencionalnih nagaznih mina s upaljačem. Inače, M58 se sastoji od prikolice M353 ili M200A1, lansera, sustava za aktiviranje M147, punjača eksploziva M58A3, poznatog vojnog eksploziva C4 u količini od 2,3 kilograma po metru duljine te četiri modificirane rakete Mk 22 duljine 12 centimetara.

Plastični eksploziv C4 aktivira se daljinski ili ručno u slučaju neuspjeha u daljinskom aktiviranju, s time da se pri ručnom uključivanju aktiviraju osigurači s vremenskom odgodom, a koji su smješteni svakih nekoliko metara duž koridora. Radi se o vrlo riskantnoj i opasnoj aktivacija pa stoga ne čudi da su joj američki vojnici nadjenuli ime medal of honor run, čimeističu da je riječ o pothvatu dostojnom Medalje časti, najvišeg američkog vojnog odlikovanja koje se dodjeljuje za nesebičnu hrabrost u akciji.

Aktiviranje putem padobrana

Iskustva s terena ukazuju da se M58 može koristiti u svim vremenskim uvjetima, s time da se eksplozivni punjač može napuniti svakih pola sata. Sustav za aktiviranje M147 je, pak, prilagodljiv za upotrebu na drugim sličnim američkim inženjerijskim borbenim vozilima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kanal 13

Postoji i indijska inačica sustava M58 koja također linearno uništava 'posijane' mine i omogućuje prolazak jurišnih snaga u obliku tenkova, oklopnih vozila i pješaštva. Ovaj sustav koristi padobran koji se aktivira putem rakete u unaprijed zadano vrijeme te pri slijetanju ispravlja crijevo napunjeno eksplozivom koji zatim aktivira opasnost ispod površine tla.

Valja reći da su Ukrajinci ranije koristili oklopna vozila za razminiravanje UR-77 Meteorit sovjetske proizvodnje. To je gusjenično vozilo temeljeno na šasiji samohodnog topa tipa 2S1 Gvozdika. I taj sustav koristi lansere i linija punjenja za detoniranje i aktiviranje eksploziva koji uništava neprijateljske mine i oslobađa koridor širine šest i duljine 900 metara. Prema nekim navodima, Ukrajinci UR-77 sve više koriste kao lakooklopnjeno borbeno vozilo.