PREPOROD OPLEO PO JOVANOVIĆU

'Pojedini zaposlenici u školama ostat će bez 2.500 kuna'

27.03.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Preporod, sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu zatražio je od Vlade donošenje uredbe o dodacima na plaću zaposlenima u osnovnim i srednjim školama jer bi se nakon ukidanja Granskih kolektivnih ugovora (GKU) pojedinim zaposlenicima plaće mogle smanjiti čak za 40 posto, odnosno do 2.500 kuna

Željko Stipić, prvi čovjek Preporoda istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare da su o tome pismeno izvijestili resornog ministra Željka Jovanovića, ali i dodali da on ne pokazuje interes i šalje birokratske odgovore u kojima tvrdi da će se na zaposlene primjenjivati Temeljni kolektivni ugovor.

Prema Stipićevim tvrdnjama, novim rezanjem najviše će biti pogođeni zaposlenici s najviše staža jer su već izgubili dodatak temeljem vjernosti službi od četiri, osam i 10 posto.

Osvrnuo se i na odluku Vlade o povećanju plaća u školstvu kazavši kako se radi o korekciji, jer se nastavnom osoblju koje ima do dvadeset godina staža plaća povećava za oko četiri posto, onima do trideset godina staža ostaje ista, a nastavnicima i učiteljima s više od trideset godina staža plaća se smanjuje od četiri do šest posto.

'Takvim rješenjem Vlada šalje lažnu poruku o povećanju učiteljskih plaća i definitivno se obračunava s 'ostacima ostataka' instituta vjernosti u školama tvrdeći da to čini u ime izvrsnosti. Vlada jednima povećava plaće za oko 200 kuna, a drugima i do 2.500 kuna.

S obzirom na to da takva rješenja dolaze od Vlade Zorana Milanovića, u kojoj većina ministara ima skromno ili nikakvo radno iskustvo, nagrađivanje izvrsnosti na štetu iskustva nije neočekivano, tvrdi Stipić.

U Preporodu drže da otkazom GKU-a zaposleni u školama ostaju bez pravnog temelja za isplatu čak šest dodataka na plaću te da bi Vlada žurno trebala započeti posao oko donošenja novog Zakona o plaći u javnim službama i nove Uredbe o koeficijentima.