ANALIZA DRAGE PILSELA

Pokušaj ubojstva Gadafija u sjeni smaknuća Bin Ladena

02.05.2011 u 15:34

Bionic
Reading

S obzirom na to da je američki predsjednik Barack Obama jasno kazao da se sklonište Osame bin Ladena pratilo mjesecima te da je prošlog tjedna dao zeleno svjetlo za koordiniranu akciju kako bi se uhitilo ili ubilo vođu Al Kaide, nema nikakve sumnje da se željelo iskoristiti trenutak i, na temelju obavještajnih podataka, iz trećeg pokušaja raketama ubiti libijskog pukovnika Moamera el Gadafija. One se izvukao, ali ne i njegov najmlađi sin, Saif el Arab Muamar el Gadafi, čin je to koji je potvrdila, ali i osudila Katolička crkva u Tripoliju

'Mi ne gađamo pojedince', rekao je zapovjednik NATO-ovih operacija, kanadski general Charles Bouchard, koji je izvješća o poginulim članovima obitelji Gadafi nazvao 'nepotvrđenima', ali i izjavio da žali zbog 'svakog gubitka života, posebice nevinih civila zbog aktualnog sukoba'.

Naravno, Bouchard ne govori istinu jer su NATO-ve snage već nekoliko puta gađale mjesta gdje se pretpostavljalo da se krije libijski vođa pukovnik Gadafi. Gađali su ga i 30. travnja dok je davao intervju državnoj televiziji i sve je otišlo u eter. Bez friziranja.

New York Times je objavio da je jedan neimenovani NATO-ov dužnosnik u Napulju rekao da NATO-ovi planeri nisu znali da su članovi obitelji Gadafi u napadnutoj zgradi.

No, list piše da će mogućnost da su u napadu ubijeni civili zasigurno dovesti do pitanja o tome interpretira li NATO preširoko rezoluciju UN-a kojom se dopušta vojna akcija radi zaštite civila, a mogla bi prouzročiti i raskol u NATO-u oko ciljeva kampanje u Libiji. Naime, već duže traje rasprava oko toga je li Gadafi 'legitiman cilj'. Pentagon misli da jest.

Turska, Njemačka i nekoliko drugih članica Saveza boje se da je NATO sada u ratu kojemu je cilj svrgnuti Gadafijevu vladu, što, tvrde, nije predviđeno UN-ovom rezolucijom. Američki i NATO-ovi dužnosnici tvrde da im to nije cilj, no, frustriran zbog otpornosti Gadafijeve vojske, NATO je ovih dana najavio da će proširiti popis ciljeva, pa bi oni mogli uključivati i državnu televiziju te zapovjedne centre u Tripoliju.

Biskup: Grozan zločin
koji se ne može opravdati

Glasnogovornik libijske vlade, Mussa Ibrahim, kaže da je ubojstvo Saifa El Araba (29), najmlađeg sina pukovnika Gadafija, zapravo pokušaj da se ubije i libijski lider koji se, zajedno s (drugom) suprugom (Mostarkom Safijom Farkaš) i drugim članovima obitelji, nalazio u raketiranoj rezidenciji.

Katolički biskup Tripolija, Giovanni Innocenzo Martinelli, potvrdio je jučer smaknuće Gadafijeva sina te ubojstvo troje unuka čije je leševe osobno vidio: u napadu su ubijeni Saif, dvogodišnji sin najstarijeg Gadafijeva sina Muhameda, Cartago, trogodišnja kćerkica četvrta Gadafijeva sina, Hanibala, te Mastura, četveromjesečna beba, kćerkica jedine Gadafijeve kćeri Aishe. Biskup je jasno kazao da se radi o groznom i neopravdanom zločinu.

Inače, ubijeni Gadafijev sin bio je jedini bez političkih ambicija i bez vojne naobrazbe, poznat po ekscesima u Njemačkoj, gdje je studirao i ludo vozio svoj Ferrari.

Događaj je šokirao čak i predstavnike opozicije, pobunjenike u Bengaziju, koji ne vjeruju u službene verzije vlasti u Tripoliju tvrdeći da je sve to propaganda. 'Gadafi vrši pritisak na NATO kako bi se zaustavili napadi ne njegove snage', ustvrdio je agenciji EFE Yalal al Gallal, glasnogovornik CNT-a, vrhovnoga tijela pobunjenika u Bengaziju.

Prema izjavi glasnogovornika Musse Ibrahima, pukovnik se izvukao neozlijeđen iz operacije koje je izravno vođena kako bi ga se ubilo, što nije dozvoljeno nikakvim međunarodnim pravilima. Štoviše, Ibrahim ponavlja da je njegova vlada spremna za pregovore, čak i za političku tranziciju, za izbore, za referendum, ali je NATO fokusiran na to da obezglavi Libiju kako bi se velesile sa SAD-om na čelu dočepale libijske nafte i plina.

Libija tone u kaos

Napad na rezidenciju pukovnika Gadafija i ubojstva njegova sina i unuka oštro je osudio ruski parlament, a predsjednik Vladimir Putin je da snage koalicije 'ne štite civile'.
izjavio
Zločine protiv civila je osudio i Gadafijev saveznik predsjednik Venezuele Hugo Chávez, optuživši SAD da se ponašaju kao svjetske ubojice i da si uzimaju pravo da bombardiraju i ubijaju gdje god žele i gdje god stignu.
Podsjetimo se, nije prvi puta da Washington ide po Gadafijev skalp.

Učinio je to 1986. predsjednik Ronald Reagan koji je naredio bombardiranje ljetnikovca u Bab el Aziziju. Da je strategija Pentagona i Bijele kuće sporna, dapače i pogrešna, upozorio je i američki veleposlanik za Libiju, Gene Cretz, koji je priznao da bi pravosuđe SAD-a moglo i trebalo kazniti svaki pokušaj napada na Gadafija, njegovu obitelj i civile jer je prvi cilj operacije 'naći političko rješenje' za okončanje krize.

Koliko je potez napada na Gadafija bio nepromišljen, govori lavina reakcija jer simpatizeri Gadafija kreću napadati strana veleposlanstva, UN se povlači iz Tripolija, izbacuju se libijski diplomati iz drugih zemalja (London na primjer) i zemlja tone u sve veći kaos.