HOMAR-K

Poljska vojska od Korejaca masovno naručuje 'jastoge': Pazite što sve mogu

05.10.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Poljska ne posustaje u nabavi modernog naoružanja za potrebe svoje vojske. U redove njihove 16. mehanizirane divizije ovih dana stigla je nova serija višecijevnih raketnih sustava Homar-K, zapravo lokalne inačice južnokorejskog samohodnog sustava K239 Chunmo. Donosimo više o Homaru, pandanu američkom M270

Poljski obrambeni portal Defence24 objavio je prošlog tjedna vijest da je 16. mehaniziranoj diviziji, stacioniranoj u poljskom Pomorju na sjeveroistoku zemlje, isporučena nova serija lansera Homar-K. Prve isporuke toj postrojbi odvile su se sredinom prošlog kolovoza, kada su stigla četiri sustava, a broj prebačenih vozila ovog puta nije objavljen, no na fotografijama se vide najmanje tri lansera.

Prema poljskim izvorima, nova vozila temelje se na 12 borbenih modula isporučenih iz Južne Koreje u lipnju ove godine, a njih još 12 stiglo je proteklog rujna. Dostupni podaci kažu da Poljska u ovom trenutku ima komponente za ukupno 42 sustava Homar-K, od kojih je više od 20 već sastavljeno.

Poljaci su Homare, što na poljskom jeziku znači 'jastog', počeli naručivati od Južne Koreje jer zbog situacije u Ukrajini više nisu mogli čekati na isporuku petstotinjak američkih M142, odnosno visokomobilnih višecijevnih bacača raketa (HIMARS). Kako narudžba HIMARS-a nije mogla biti ispunjena u zadovoljavajućem roku, poljsko ministarstvo obrane odlučilo je podijeliti nabavu raketnih bacača u dvije faze - kupnjom manje količine M142 i upotpunjavanjem praznina južnokorejskim sustavima koji će u potpunosti zamijeniti zastarjele sustave BM-21 Grad i RM-70 iz sovjetske ere.

  • +2
Pandani američkim HIMARS-ima iz Južne Koreje Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Huni Focus

Varšava je u početku nabave u jesen 2022. potpisala ugovor sa Seulom za nabavu 218 Homara, ali već u travnju 2024. naručena su dodatna 72 vozila. Prema procjenama, posao sa Seulom vrijedi oko četiri milijarde dolara, a uključuje prijenos tehnologije i proizvodnje, paket obuke tehničkog osoblja u Koreji i Poljskoj te osigurano skladište dijagnostičke opreme i rezervnih dijelova. Uz to, Hanwha kao proizvođač pruža prema ugovoru i servisnu pomoć u Poljskoj.

Ispaljuje i balističku taktičku raketu dometa 290 kilometara

Homar-K je polonizirana inačica južnokorejskog raketnog topničkog sustava K239 Chunmoo, a on je razvijen 2013. godine kao zamjena za zastarjeli K136 Kooryong. Potonji sustavi su gotovo tri desetljeća održavali ravnotežu topničke moći sa Sjevernom Korejom, ali su okarakterizirani kao ograničeni nakon što je Pjongjang razvio raketu velikog kalibra s dodatno povećanim dometom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Main Battle Tank

Poljska inačica kombinira poboljšani lanser K239 i domaću šasiju Jelcz P882.57 osovinskog rasporeda 8x8, a ona će u konačnici biti zamijenjena Jelczovom šasijom treće generacije P883.57 tvrtke Huta iz Stalowe Wole. Dizajniran kako bi zadovoljio rastuće potrebe poljske vojske, Homar-K je opremljen integriranim sustavom borbenog upravljanja TOPAZ i naoružan južnokorejskom vođenom raketom CGR-080 kalibra 239 milimetara, licencno proizvedenoj u Poljskoj.

Projektili CGR-080 dugi su 3,96 metara i vođeni GPS-om pomoću inercijalnog navigacijskog sustava, a dizajnirani su s dvije vrste bojnih glava - visokoeksplozivnom bojnom glavom razvijenom kao razbijač bunkera ili bojnom glavom kazetnih bombi za upotrebu protiv žive sile na širokom području. Visokoeksplozivna bojna glava detonira se s odgodom nakon početne penetracije na cilj, a južnokorejska vojska inzistirala je na penetratoru radi potencijalnog uništavanja velikog broja sjevernokorejskih bunkera duž korejske demilitarizirane zone (DMZ).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence 24

Homar-K može ispaljivati i taktičku balističku raketu CTM-290 kalibra 600 milimetara i dometa od 290 kilometara. Valja reći da je u tijeku i daljnji razvoj za integraciju lansera s poljskom nevođenom raketom M-21 Feniks kalibra 122 milimetra.

Komunikacijski sustav domaće proizvodnje za mrežno ratovanje

Dostupne specifikacije ukazuju na to da se dvije vrste raketnih kapsula mogu puniti odjednom. Primjerice, raketna kapsula može lansirati šest raketa od 239 milimetara u 30 sekundi i ukupno 12 raketa u minuti, a moguće je ponovno napuniti dvije raketne kapsule za sedam minuta.

Kabina vozila je oklopljena i štiti tročlanu posadu od paljbe iz streljačkog naoružanja i krhotina topničkih granata, a pruža i nuklearno-biološko-kemijsku zaštitu. Vozilo se može penjati uz strmine od 20 stupnjeva i opremljeno je sustavom protiv blokiranja kotača (ABS), tzv. run-flat gumama i središnjim sustavom za njihovo napuhavanje (CTIS).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Coverage

Svaki lanser uparen je s vozilom za podršku streljivom (ASV), a ono koristi isti tip kamionske šasije i nosi četiri kapsule za punjenje. Polonizirana varijanta pak uključuje integraciju digitalnog komunikacijskog paketa Fonet te pruža mogućnost upravljanja različitim mogućnostima misije kako bi se poboljšale povezanost i situacijska svijest, onemogućio upad neprijatelja u komunikacije te smanjio ciklus donošenja odluka i ciljanja na najnižoj taktičkoj razini.

Pored toga, Fonet integrira C4ISTAR, sustav koji poboljšava operativnu učinkovitost timova brojčano manjih postrojbi, a pruža razine redundantnosti u podatkovnim putovima relevantnim za misije što se provode u okruženjima u kojima su potencijalni protivnici sposobni degradirati suparničku komunikaciju ili je iskoristiti za napajanje vlastitih podatkovnih mreža. Takva okruženja su, ističu stručnjaci, slična onima na ukrajinsko-ruskom bojištu.

Digitalna komunikacijska platforma Fonet služi za upravljanje borbom, sustavima za kontrolu paljbe i drugih specijaliziranih aplikacija u jedinstveno sučelje, a može se koristiti za podršku glasovnim i podatkovnim komunikacijama između i unutar borbenih postrojbi te također pruža dodatni doseg do taktičkih operativnih središta i stožera.