novi moment

Poništeni SDP-ovi izbori u Splitu zbog nepravilnosti, ponavljaju se u subotu

19.09.2024 u 12:20

Bionic
Reading

SDP-ova izborna komisija odlučila je, zbog nepotpune dokumentacije, poništiti u cijelosti unutarstranačke izbore u Splitu, a izbori za članove stranačkog Predsjedništva i Glavnog odbora ponovit će se u subotu, potvrdio je u četvrtak predsjednik komisije Stjepan Mikulandrić.

"Nakon zaprimanja prigovora SDP-ova Središnja izborna komisija (SIK) izvršila je uvid u izborni materijal i utvrdila određene nepravilnosti i donijela odluku o poništavanju izbora u Splitu", rekao je Hini Mikulandrić.

Pojasnio je da izborni materijal nije predan onako kako je to propisano u obvezatnim uputama.

Potvrdio je i da raspolaže informacijama o uloženim žalbama na tu odluku SIK-a, a o njima bi se krajem dana trebala očitovati Statutarna komisija.

Poništeni su unutarstranački izbori koji su 14. rujna provedeni u splitskoj organizaciji SDP-a - za predsjednika stranke, članove Predsjedništva i Glavnoga odbora. SDP-ovci bi u Splitu u subotu, 21. rujna, ponovno trebali birati članove Predsjedništva i Glavnog odbora, paralelno s drugim krugom izbora za predsjednika stranke koji će se održati u cijeloj Hrvatskoj a u koji su ušli Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović.

Izbori za predsjednika SDP-a u prvom krugu neće se ponavljati jer taj rezultat, kaže Mikulandrić, ne utječe na redoslijed dvojice kandidata u drugom krugu.

  • +5
Siniša Hajdaš Dončić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

"Ponavljanje izbora u Splitu može utjecati na konačne rezultate izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor s obzirom na to da je biračko mjesto dosta veliko", kaže Mikulandrić koji je odbio konkretizirati sporne nepravilnosti. 

Na unutarstranačke izbore u SDP-u održane 14. rujna bilo je pozvano oko 22 tisuće SDP-ovaca s pravom glasa na birališta u svojim stranačkim organizacijama kako bi izabrali novi Glavni odbor, Predsjedništvo i predsjednika stranke. 

Mediji pišu da je na moguće nepravilnosti ukazao gradonačelnik Ploča i dosadašnji član Predsjedništva SDP-a Mišo Krstičević, koji 14. rujna nije ponovno izabran u to stranačko tijelo.

Nakon objave rezultata, Krstičević je od SIK-a zatražio uvid u dostavljeni materijal s biračkih mjesta u Splitsko- dalmatinskoj županiji, no u njemu nije bilo popisa birača.

U stranačkim se kuloarima počelo spominjati da su zaokruženi glasovi nekih SDP-ovaca koji uopće nisu sudjelovali na izborima, kao i da su listići ubacivani u glasačku kutiju nakon završetka glasanja.  

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, najavio je žalbu na odluku SIK-a o ponavljanju izbora u Splitu.