PICULA

'Povlačenjem veleposlanika spriječila se eskalacija krize'

02.04.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) smatra da Srbija oklijevanjem u slučaju Šešelj može samo pogoršati svoju situaciju u odnosima s EU-om te je samim tim potez hrvatskih vlasti da povuče veleposlanika iz Srbije na konzultacije bio primjeren kako bi se pružila prilika Beogradu da odlučnije reagira. Ranije se i drugi hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ), jedan od inicijatora rezolucije u Europskom parlamentu kojom je osuđena Šešeljeva ratnohuškačka retorika pozitivno izjasnio o potezu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić te je naglasio da hrvatska zastava vjerojatno ne bi bila ni zapaljena da je Srbija ranije reagirala na Šešelja

Picula objašnjava da su hrvatsko-srpski odnosi u posljednjih četvrt stoljeća uvijek podnosili tri vrste pritisaka: unutarnjopolitičke, bilateralne i regionalne. 'Ratnohuškačko djelovanje haškog optuženika Vojislava Šešelja nakon privremenog puštanja na slobodu i pasivnost srbijanske Vlade prema njegovim izjavama i postupcima, dodali su tim odnosima i novu međunarodnu dimenziju', kaže SDP-ov europarlamentarac. Naime, nastavlja, Hrvatska je već gotovo dvije godine članica Europske unije, a Srbija je kandidat za članstvo koja čeka i formalni početak pregovora.

'Eventualno oklijevanje Beograda da postupi u skladu s obvezom pune suradnje s Haagom trenutno bi pogoršalo šanse Srbije da tijekom ove godine otvori prva poglavlja pregovora o članstvu u Uniji. Ne treba zaboraviti kako srbijanska vlada ne uspijeva uvjeriti jedan broj utjecajnih zemalja članica o svojoj predanosti procesu normalizacije odnosa s Kosovom, a što je ključan preduvjet da dobije zeleno svjetlo za početak pregovora', mišljenja je Picula.

Stagniranje u procesu europskih integracija Srbije, zaključuje europarlamentarac, nesumnjivo bi se odrazilo i na prilike u regiji, osobito u BiH koja je baš dobila novu priliku da iskoristi modificirani tj. ublaženi pristup EU poboljšanju njezine nevesele situacije. Plenković je dobrim ocijenio što je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb.

'Hrvatska tu mora biti vrlo jasna i čvrsta jer su izjave nekih članova srbijanske vlade krajnje neprimjerene, a teorije o nekim međunarodnim zavjerama da se destabilizira vlada Srbije apsolutno ne dolaze u obzir', rekao je Plenković, prenijela je Hina. Picula naglašava da, prije svega, vlastito traumatično iskustvo u trokutu Zagreb - Bruxelles - Haag i zahtjevi Europske unije da dokaže besprijekornu suradnju sa ICTY-jem prije ulaska u članstvo, ne ostavlja Hrvatskoj prostora da Srbiji dopusti ignoriranje toksičnog javnog djelovanja notornog inspiratora i sudionika u ratnim zločinima počinjenim kod nas i u BiH.

'Povlačenje veleposlanika na konzultacije nije samo reakcija na Šešeljevo paljenje zastave nego, barem ja tako mislim, i potez kojim se može spriječiti moguća eskalacije krize jer pruža priliku Beogradu da se odlučnije odredi prema ovakvom grubom i provokativnom postupanju Radikala i radikalno nastrojenog dijela domaće političke scene', zaključio je Picula.